Krkobabić u poseti Srednjobanatskom upravnom okrugu: Zadruga je Krajišnik vratila u život!

Autor: Republika

Vesti

10.04.2019

14:22 >> 14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Samo ljudi koji su spremni da se udruže i rešeni da rade mogu da opstanu. Onda neće izostati ni pomoć države ni lokalne samouprave - rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u današnjoj poseti mestu Krajišnik u opštini Sečanj Srednjobanatskog upravnog okruga.

RepublikaFoto: Promo foto
Krkobabić u Krajišniku

Na sastanku održanom u okviru predstavljanja ovogodišnjeg Programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u direktnim finansijskim podsticajima za zadrugarstvo, ministar je podsetio da je od početka projekta "500 zadruga u 500 sela" formirano čak 384 zadruge što je jasan pokazatelj uspeha koji je projekat doživeo, vrativši na pravi način udruživanje u Srbiju. Iz pomenutog državnog projekta pomognut je do sada rad 94 zadruge, a ove godine opredeljeno je za istu svrhu još oko 700 miliona dinara.

 - Tim sredstvima ponovo ćemo direktno pomoći oko 70 postojećih i novoosnovanih zadruga, kao i složene zadruge. Tako će, za ove 3 godine, iznos bespovratnih sredstava koji je država Srbija uložila u zadrugarstvo dostići 1,7 milijardi dinara. Krajišnik je pravi primer kako je jedna zadruga udahnula mladost jednom mestu, dala nove ideje mladima i starima i pomogla im da, uz pomoć države i lokalne samouprave udruženi sami nađu put za svoj boljitak - rekao je Krkobabić.

Ministar je podsetio na fenomen puste zemlje koji nam preti „Treba razmotriti sve načine kako stati na put pražnjenju sela, kako zadržati mlade i ponuditi im egzistenciju ovde.“ rekao je Krkobabić i najavio formiranje nacionalnog tima za spas sela koji će upravo imati zadatak da osvetli pomenutu problematiku i ponudi najefikasnija rešenja.

RepublikaFoto: Promo foto
Krkobabić u Krajišniku

Radnom sastanku u Domu kulture prisustvovali su predsednik Akademijskog Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Dragan Škorić, predsednik zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, agroekonomski analitičar Branislav Gulan, rukovodstvo opštine Sečanj, poljoprivredne službe opština srednjobanatskog okruga, kao i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, direktori i članovi zadruga pomenutog okruga.

- Srpsko selo je već jako dugo u fazi propadanja. Hajde da motivišemo seljane da se ujedine, da poveruju jedan drugom i da bez posrednika posluju. Želja nam je da lanac od njive do trpeze funkcioniše uz više novca i koristi za proizvođače - pozvao je Škorić

RepublikaFoto: Promo foto
Zadrugari su imali pitanja za Krkobabića

Predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović zahvalio je ministru na poseti i izrazio jasnu želju lokalne samouprave ovog okruga da pruži svoju podršku zadrugarstvu i svim sličnim inicijativama, kako bi stanovništvo ove opštine imalo što bolje uslove i kako bi se stalo na put pražnjenju Srednjeg Banata.   

Nakon sastanka ministar je sa svojim saradnicima obišao pomenutu ratarsku ZZ "Sloga", kojoj je iz prošlogodišnjeg Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama dodeljeno 15 miliona dinara bespovratnih sredstava za nabavku teleskopskog manipulatora, ukopne kolske vage, laboratorijske opreme za utvrđivanje kvaliteta žitarica i softver vagu.

RepublikaFoto: Promo foto
Krkobabić u Krajišniku

Zadruga ima 25 članova i 35 kooperanata, osnovana je 1991.godine, a od 2017. počinje sa ozbiljnijim ulaganjima u opremu i proizvodnju. Zadruga ima u vlasništvu 30 hektara zemlje, a zadrugari sa kooperantima obrađuju oko 500 hektara. Prošle godine preko zadruge je prodato 280 tona kukuruza, 250 tona suncokreta i 250 tona pšenice, a zadrugari očekuju da će ovim ulaganjima povećati obim proizvodnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading