Evo kako su nastali monstruozni planovi za razbijanje Jugoslavije: SAD donele odluku još 1974, ovo je bio razlog!

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

07.04.2019

18:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluku da se uništi Jugoslavija zvanično je doneo Vašington još 1974. godine, u vreme Ričarda Niksona, a krvavi deo posla su obavile zapadne obaveštajne agencije na čelu sa CIA. Ovo tvrdi profesor Majkl Čosudovski, osnivač uglednog Centra za istraživanje globalizacije "Global risrč".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Geopolitičar koji živi i stvara u Kanadi, rođeni Švajcarac sa jevrejskim i ruskim korenima, otkriva da je nekoliko godina kasnije, 1981, Reganova administracija razradila dokument u kom stoji da Jugoslavija treba da se demontira, i to iz ekonomskih razloga:

- Tadašnji moćnici Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda su procenili da im ne treba uspešna socijalistička zemlja kao primer da tržišna privreda uspeva i u socijalizmu. Zato je u vašoj zemlji ekonomska kriza napravljena 1981, dok je 1989. i 1990. doživela ekspanziju. Nacionalizmi su došli u isto vreme, i tu su zapadne obaveštajne agencije imale presudnu ulogu, pa su vešto iskoristile neraščišćene račune iz Prvog i Drugog svetskog rata između dva najveća naroda u SFRJ - rekao je on u intervjuu.

 

 

Na konstataciju da su stranci vodili glavnu reč u sukobu koji je u sledio kao i da su trasirali put pobednicima, stručnjak kaže:

- Srbi su najveći i jedini državotvorni narod Balkana koji zna šta je država. Tzv. pobednici u tim ratovima nemaju čime da se hvale, jer nisu oni vojno trijumfovali. U Hrvatskoj, od "Medačkog džepa" do "Oluje", komandovali su američki generali, okupljeni oko privatne vojne kompanije MPRI, a sa hrvatskom vojskom je sadejstvovao NATO. U BiH je Zapadna vojna alijansa imala ogromnu pomoć obaveštajnih službi islamskih država, bogatih naftom. Na Kosovu je većinu prljavog posla odradio NATO, a islamisti nešto manje.

U Prištini na vlasti kriminalci

RepublikaFoto: Tanjug/AP/montaža

- Tamo na vlasti nema nikog ko nije kriminalac. Užasavam se od pomisli da sebi moram da personalizujem tzv. junake kosovske države, od Tačija, preko britanskog generala Džeksona, do Bernara Kušnera.

Osvrćući se na saradnju Amerikanaca i iranskog faktora u BiH, Čosudovski podseća da su u američkom Kongresu republikanci su vodili istragu protiv Klintonove administracije nedugo posle afere "Levinski". 

- Rezultati istrage nazvane "Afera Iran-Bosna", ukazuju na to da je politiku SAD u BiH lično odobrio Bil Klinton na predlog Entonija Lejka, tadašnjeg šefa američke krovne obaveštajne agencije (NSA). Glavni operativac strategije na terenu je bio ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt, koji je bio zaslužan za jačanje iranskog uticaja u BiH. Galbrajt je iz Hrvatske, preko Šefka Omerbašića, prvog imama u Zagrebu, modifikovao islamski vojni faktor u BiH - objašnjava on.

Na pitanja šta se dogodilo 1997. godine kada je završena istraga u Kongresu SAD, stručnjak odgovara:

- Predstavnički dom Kongresa je podneo krivičnu prijavu protiv Lejka i Galbrajta, ali je sve zaustavljeno. Ispostavilo se da nisu samo demokrate u administraciji šurovale sa teroristima, već i republikanci. Sve je zataškano.

Suđenje Miloševiću

- On je moje knjige o islamskom terorizmu, Al kaidi i povezanosti zapadnih sila sa islamskim fanaticima, nazivao "pištolj koji se dimi" i koristio je njihove delove u svojoj odbrani. Pristao sam da budem svedok odbrane, ali nisam izašao na sud jer sam bio protiv Miloševićeve ideje da se sam brani. On je nesumnjivo bio pametan čovek, ali u sudnici su mu bili potrebni advokati.

 

PLAĆENIKE PREDVODILI OFICIRI SAD

Čosudovski kaže da je tokom ratnih devedesetih na strani Hrvata ratovala plaćenička privatna vojna kompanija MPRI, sastavljena od bivših visokih oficira američkih oružanih snaga.

- Ista kompanija je tokom rata u Bosni imala pomoć Al kaide i Iranske obaveštajne službe i borila se na strani muslimana. Udruženi, ponovo su protiv Srba delovali nekoliko godina kasnije, 1999. godine na Kosovu i Metohiji - kategoričan je prof. Čosudovski.

 

Odlikovao ga Toma

Kanadski profesor Majkl Čosudovski odlikovan je Zlatnom medaljom za zasluge, 2013. godine, povodom Dana državnosti Srbije, odlukom tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading