Kurc apeluje: Podela Kosova uz pomoć Trampa i Putina

Autor:

Vesti

05.04.2019

03:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrija podržava podelu Kosova iako se Nemačka žestoko protivi takvom rešenju, praktično je poručio kancelar te države Sebastijan Kurc.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sebastijan Kurc

- Javno sam rekao da ćemo podržati sve što dve strane usaglase, ali i da se podrazumeva da konačno rešenje mora da doprinese većoj stabilnosti, a ne da stvori dodatnu nestabilnost. Uveren sam da je to moguće postići - naveo je Kurc u intervjuu za magazin Kord.

TEMA ZA RAZGOVOR

Naglasio je i da svako rešenje kosovskog problema mora dobiti podršku, između ostalih, Donalda Trampa i Vladimira Putina, dvojice lidera velikih sila.

- Pogotovo stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a neophodna je i tesna saradnja sa SAD kako bi se ostvario napredak po tom pitanju - istakao je austrijski kancelar.

Anđelković: Svaki racionalan političar će podržati podelu, to je jedini put koji će dati rezultate

Ističući da Austrija podržava prijem Srbije, ali i celog regiona u EU, Kurc je istakao da građani Srbije moraju da budu svesni da bez sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine neće biti moguće priključenje Uniji.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović za Srpski telegraf kaže da je ovo prvi put da je neko sa zapada upotrebio izraz "podela Kosova".

Jovanović: Podela bi značila 50:50, a o tome se već može ozbiljno razgovarati

- Do sada je bilo reči o nekakvom razgraničenju s tim što nikome nije bilo jasno šta to znači, bili su škrti dosta. Podela bi značila 50:50, a o tome se već može ozbiljno razgovarati - ocenjuje Jovanović.

SULUDI ZAHTEVI

Kako dodaje, svako bi mogao uz određeno obeštećenje da pređe na deo teritorije na kojem želi da živi prema tom planu.

2,3 milijarde evra dosad Austrija investirala u Srbiju

- Moguće je da Kurc ovom izjavom želi da istakne da su nezavisni od Nemačke, a drugo objašnjenje bi bilo da je ovo probni balon, da se vidi kako će ostale zemlje na zapadu da reaguju - smatra Jovanović.

S druge strane, analitičar Dragomir Anđelković za naš list ističe da je kancelar Kurc otvoreno rekao ono što verovatno misle mnogi političari na zapadu, ali to ne smeju javno da izgovore.

- Svaki racionalan političar će podržati podelu Kosova jer je to jedini put koji će dati rezultate u uspostavljanju mira i stabilnosti u ovom delu Balkana. Svima je jasno da je suludo tražiti da Srbija da sve za ništa - zaključuje Anđelković.

RepublikaFoto: youtube.com/Fox News

Pompeo: Bombardovanje donelo stabilnost Balkanu

Državni sekretar SAD Majk Pompeo organizovao je u Vašingtonu prijem povodom 70. godišnjice osnivanja NATO, na kojem je ocenio da se Alijansa na Balkanu suočila s etničkim sukobom, ali da je tom regionu donela stabilnost.

Stejt department je saopštio da je Pompeo na sinoćnjem prijemu poželeo dobrodošlicu ministrima spoljnih poslova država članica Alijanse i zahvalio se na dolasku na skup američkim senatorima i kongresmenima, a generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga pozdravio je "odavanjem priznanja za sve što je učinio za jačanje ovog neverovatno sjajnog, važnog NATO savezništva".

On je u nabrajanju "mnogobrojnih dostignuća koje je postigao NATO" između ostalog naveo program "Partnerstvo za mir" i da je "još država uz dobrodošlicu primljeno u članstvo ove kritično važne Alijanse".

- NATO se suočio s etničkim sukobom na Balkanu - poručio je Pompeo i dodao da su "iznova i iznova Evropa i Severna Amerika služile zajedno pod istom zastavom zarad istog cilja slobode i demokratije, odvraćanja Sovjetskog Saveza, donošenja stabilnosti Zapadnom Balkanu, borbe protiv terorizma u Iraku i Avganistanu".

MOJ STAV 

RepublikaFoto: Tanjug

Federika Mogerini, šefica diplomatije EU

- Verujem da ćemo moći da iskoristimo preostalih sedam meseci, koliko ima do kraja mandata ove Komisije, da napravimo nepovratne korake za svakog od vas sa zapadnog Balkana na putu ka i u EU - zaključila je Mogerini.

 

Albanski vojnici šetaju Mitrovicom

Četrdesetak vojnika Kfora, među kojima su bili i pripadnici albanske vojske, prošetalo je glavnom ulicom Severne Mitrovice. Pojavljivanje albanskih vojnika u uniformama izazvalo je vidno uznemirenje na severu Kosova.

Grupa vojnika je isprva oko 11 časova obilazila glavni most, a potom i glavno mitrovačko šetalište.

Albanski vojnici sa trupama Kfora zadržali su se na severu preko sat vremena.

- Među pripadnicima Kfora bilo je više pripadnika albanske vojske u uniformama. Imali su obeležja oficira. Do sada se nikad nije dogodilo ništa slično. U ulici koja je glavno mitrovačko šetalište nalazi se petnaestak kafića sa baštama. Prisustvo albanskih oficira izazvalo je uznemirenje - preneli su mediji reči očevidaca.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading