IZVEŠTAJ AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Na udaru ministar, savetnik predsednika i čak 36 poslanika

Autor: novosti.rs

Vesti

04.04.2019

07:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je tokom prošle godine 186 postupaka protiv funkcionera koji nisu dostavili na vreme, uopšte nisu poslali ili su prikazali lažne podatke o svojoj imovini.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Među njima su i jedan ministar, 36 narodnih poslanika, savetnik predsednika republike, 76 sudija, osam tužilaca i zamenika i dva državna sekretara i rektora univerziteta.

Kako se navodi u godišnjem izveštaju o radu Agencije, koji je poslat u Skupštinu Srbije, prvobitno je planirano da se prečešlja imetak 317 funkcionera, ali su, na kraju, uspeli da provere njih 275. Istovremeno, na lokalnom nivou pokrenuto je 116 postupaka, među kojima su predmeti o četiri gradonačelnika. Agencija je pronašla i da je nepravilnosti bilo u imovinskim kartama 46 direktora i njihovih zamenika u javnim preduzećima.

U izveštaju se upravo skreće pažnja da su lokalne samouprave posebno pogodno tlo za korupciju.

- Zbog neretko loše vidljivosti iz perspektive glavnog grada, drugih velikih centara i medija, lokalne sredine kao da su izolovane i prepuštene same sebi, zbog čega postaju idealan teren za korupciju. Zato je opštinama predloženo usvajanje lokalnog antikorupcijskog plana, i do kraja prošle godine donelo ih je 118 opština - navedeno je u izveštaju.

Tokom prošle godine proveravano je i koliko je funkcionera, nezakonito, zaselo u više fotelja. Doneto je 38 rešenja kojima je utvrđen prestanak druge javne funkcije, izrečeno je 77 mera upozorenja, devet mera javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o korupciji, kao i mera javnog objavljivanja za razrešenje sa javne funkcije.

Mito i pranje novca

Tužilaštvima je tokom prošle godine podneto 16 krivičnih prijava zbog postajanja osnovane sumnje da funkcioneri nisu prijavili imovinu Agenciji ili su dali lažne podatke. Takođe, tužiocima je dostavljeno i 13 izveštaja zbog sumnje na primanje i davanje mita, poresku utaju, pranje novca.

Agencija za borbu protiv korupcije dosta se oslanja na predstavke građana koji ukazuju na malverzacije. U prošloj godini postupano je po 474 predmeta. Podignute su dve optužnice za utaju poreza, prevaru, neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela, kao i četiri optužna predmeta za zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje službene isprave, nesavestan rad u službi, tešku krađu...

U jednom slučaju doneta je pravosnažna presuda zbog zloupotrebe službenog položaja. Institucija koja kontroliše funkcionere traži u izveštaju da se usvoji zakon o sprečavanju korupcije i prošire ovlašćenja Agencije, uključujući i neposredan prisup evidencijama državnih organa.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading