Euleks: Nadgledaćemo rad sudova, nismo tu za pomoć Srbima koji budu imali primedbe

Autor: Tanjug

Vesti

03.04.2019

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trenutni mandat misije Euleksa uključuje snažno nadgledanje rada kosovskih sudova, što Euleksu omogućava da se usredsredi na predmete "visokih profila", uključujući i ratne zločine na kojima je prethodno radio, poručuju predstavnici te misije, povodom vesti da su kosovski sudovi koji su preuzeli predmete od EULEKS-a počeli rad na 11 predmeta, koji se odnose na državljane srpske nacionalnosti.

Odgovarajući na Tanjugovo pitanje da li Euleks, s obzirom da ima nadležnost "nadgledanja" može da garantuje pravičnost postupaka protiv Srba, iz Misije navode da je prenos slučajeva kosovskim sudovima iz Euleksa sproveden u potpunosti u skladu sa međunarodnim standardima za ljudska prava, uključujući i procenu rizika za sve spise predmeta.

Istovremenu u odgovoru na naše pitanje da li Srbi koji se procesuiraju pred kosovskim sudovima mogu obratiti Euleksu za pomoć ukoliko imaju primedbe na suđenje, u Misiji navode da Euleks nikada nije pružao pravnu pomoć.


U odgovoru Tanjugu podsećaju i na to da je Euleks predao svoje izvršne odgovornosti, te da više nije u mogućnosti da pruža informacije o predmetnim postupcima, a da su za sve dalje informacije nadležni kosovski sudovi.
Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Oliver Ivanović

Od kada je Euleks otopočeo svoje izvršne funkcije u pravosudnom sistemu Kosova 2008. godine, Misija je postepeno, uporedo sa porastom lokalnih kapaciteta, sa funkcionisanja u sudskim većima čiji su svi članovi bili iz Euleksa i većima sa većinom članova iz Euleksa prešla na sudska veća sa većinom lokalnih sudija, navodi se u odgovoru Euleksa.


Dodaje se da su u skladu sa mandatom za od 2018 do 2020. godine, usvojenim od strane Saveta Evropske unije, Euleksu ukinute izvršne funkcije u pravosuđu, pa da su zbog toga svi policijski, tužilački i sudski spisi predmeta na kojima je Misija radila tokom svojih prethodnih mandata predati kosovskim nadležnim organima. 

U srpskoj javnosti vest da su kosovski sudovi počeli rad na 11 predmeta vezanih za ratne zločine, a koji se odnose na državljane srpske nacionalnosti, među kojima su i generali Božidar Delić, Ljubiša Diković i Momir Stojanović, izazvala je zabrinutost u pravičnost vođenja ovih postupaka.
Foto: Tanjug/D. SIMIĆEVIĆ
Nebojša Vlajić

Advokat Nebojša Vlajić, koji je branio jednog od lidera kosovskih Srba, ubijenog Olivera Ivanovića, rekao je da su suđenja Srbima pred kosovskim sudovima veoma mučna i mukotrpna jer, kako kaže, mora da se dokazuje nevinost "pred ljudima koji to neće da čuju, pred onima koji neće objektivno da razmotre dokaze i pred onima za koje unapred ne verujete da mogu da donesu pravičnu odluku". 

Uz to okrivljenim Srbima će suditi isključivo lokalne sudije bez ikakvog uticaja i učešća Euleksa, odnosno stranih sudija, upozorava on i podseća na to da na KiM ima sedam sudova u sedam gradova, međutim ni u jednom gradu, osim u Prištini, ti predmeti neće moći da se sude.

- Neće moći da se sudi ni u Kosovskoj Mitrovici gde su većina sudija Srbi. To praktično znači da Srbi neće biti među sudijama, ali i ako ih bude, to će biti vrlo zanemarljiv broj - istakao je Vlajić. 

O suđenjima na Kosmetu govori i podatak da Euleks nije osudio nikog iz OVK-a za neke od monstruoznih zločina - na primer, ubistvo žetelaca u Starom Grackom, ubistva srpske dece u Bistrici ili dizanja u vazduh autobusa Niš ekspresa.

Foto: ST/N. PANČIĆ
Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić, reagujući na najave da će svi slučajevi biti preuzeti, izjavila je ranije da ne očekuje da će se kosovski sudovi, koji su od Euleksa preuzeli slučajeve ratnih zločina, na ozbiljan način baviti tim poslom.


Kako je kazala, od te odluke ne očekuje ništa dobro i ne veruje da će se tim poslom ozbiljno baviti ljudi koji ne dozvoljavaju osnovna ljudska prava, slobodu medija.

- Za ljude koji pale keks na nacionalnoj osnovi, stvarno ne mogu da verujem da će se na najozbiljniji način baviti zločinima terorističke OVK ne samo nad srpskim, nego i nad nealbanskim, ali i albanskim stanovništvom na KiM - rekla je Brnabić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading