MALI SMO, AL' SMO JAKI: Na listi najmoćnijih zemalja, Srbija prešišala Hrvatsku za 23 mesta!

Autor: poslovni.hr

Vesti

31.03.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki portal objavio je popis najmoćnijih zemalja na svetu. Na prvom mestu je SAD, a Hrvatska je na 75. mestu.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Kako navodi portal U.S. News & World Report, poznat po listama najboljih koledža i bolnica, popis najboljih zemalja sastavljen je na osnovu ispitivanja više od 20.000 ljudi iz četiri regije.

U okviru popisa najboljih zemalja, objavljena je i lista najmoćnijih država na temelju ovih pet kriterijuma - lider, ekonomski uticaj, politički uticaj, međunarodni savezi i snaga vojske, prenosi zagrebački Poslovni dnevnik.


Prvih devet najsnažnijih zemalja isto je kao i prošle godine. Na prvom mestu je SAD, opisana kao najveća ekonomija na svetu i zemlja s najvećim vojnim budžetom. Slede Rusija i Kina, koje su takođe u vrhu po potrošnji na vojsku. Zatim su tu evropske sile - Nemačka, Velika Britanija, Francuska. Na sedmom mestu je Japan, a slede Izrael, Saudijska Arabija i Južna Koreja, koja je skočila s prošlogodišnjeg 11. mesta.
Foto: youtube.com/Sea Help
Hrvatska obala

Za jedno mesto skočila je i - Hrvatska. I to sa 76. na 75. od ukupno 80 mesta.

- Hrvatska se našla na raskrsnici velikih istorijskih pokreta na Istoku i Zapadu. Ove političke promene oblikovale su njene današnje jedinstvene granice, koje okružuju BiH u srednjoj Evropi i šire se uz Jadransko more preko puta Italije. Prekrasna sredozemna obala prelazi u oštre Dinaride i plodne ravnice Dunava - piše ovaj portal o Hrvatskoj.

Od komšija je Slovenija na 78. mestu, Mađarska na 71., dok je Srbija i pored hrvatskih plodnih ravnica na dosta visokom 52. mestu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading