Linta o ulicama i spomenicima koji nose imena ustaških zločinaca

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.03.2019

13:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da su ulice u Mostaru koje nose imena ustaških zločinaca jedan od brojnih dokaza da je ustaštvo jedan od temelja nacionalnog identiteta većine Hrvata u zapadnoj Hercegovini, ali i većine hrvatskog naroda.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Miodrag Linta

- Ulice u zapadnom Mostaru od 1995. godine nose imena ustaških zločinaca Mile Budaka, Đure Spuževića, Ive Zelenike, Lorkovića i Vokića, kao i komandanata čuvene po zlu Crne legije Jure Francetića i Rafaela Bobana - navodi Linta u izjavi za javnost koju je dostavio medijima, te podseća da su u gotovo svim merstima u zapadnoj Hercegovini, gde Hrvati imaju vlast, podignuti spomenici ustaškim zločincima.

Među njima je, kako navodi, i spomenik poznatom ustaškom koljaču Vjekoslavu Maksu Luburiću, koji je bio komandant koncentracionih logora u NDH.

Linta podseća da su u zapadnoj Hercegovini uništena ili teško oštećena sva spomen obeležja koja su podignuta na jamama i drugim mestima stradanja Srba i mestima na kojima su sahranjene srpske žrtve ili su dodatno oskrnavljena odlaganjem otpada.

Navodi da su to spomen obeležja srpskim žrtvama iz Prvog i Drugog svetskog rata, kao i spomenici palim borcima u antifašističkoj borbi, a sve to, kaže, u najvećoj meri uništavano je izvan ratnih dejstava ili posle završetka rata 1995. godine.

- Navedenim anticivilizacijskim postupanjem hrvatska vlast i narod šalju jasnu poruku da Srbima u zapadnoj Hercegovini nema života. Pored toga, putem velikog broja knjiga, raznih publikacija, novinskih članaka i portala ustaški zločinci se veličaju i njihovi zločini se opravdavaju ili skrivaju dok se srpske žrtve negiraju ili se optužuju da su krive sa sopstveno stradanje - zaključuje Linta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading