CIPRAS: Mi smo prijatelji Srbije!

Autor: Tanjug

Vesti

30.03.2019

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je juče u Bukureštu, nakon sastanka Balkanske četvorke, da sve članice tog formata snažno podržavaju Srbiju na putu ka EU, kao i dijalog Beograda i Prištine.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksis Cipras

- Imali smo priliku da razgovaramo o razvoju u našem regionu i o evropskoj budućnosti Srbije. Od prvog dana kada smo oformili ovaj kvadrilateralni format, želeli smo da podržimo Srbiju da stigne do Evrope. Mi smo prijatelji Srbije i treba da joj pružimo ohrabrenje na evropskom putu - rekao je Cipras na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerima Rumunije i Bugarske i predsednikom Srbije.

Kako kaže, tri zemlje ovog formata podržavaju napore za dijalog između Beograda i Prištine.

Cipras, međutim, ističe da taj dijalog nije potpomognut inicijativama iz Prištine.

Kazao je da je na kvadrilaterali u Bukureštu bilo reči i o situaciji u regionu, Prespanskom sporazumu, potrebi da Severna Makedonija postane članica EU.

- Verujem da će koraci koje je Severna Makedonija preduzela dovesti do toga da dobije tačan datum pregovora sa EU. Voleo bih da mogu da kažem to i za Albaniju, ali videli smo neke stvari koje nisu tako dobre. Postoji loša procena u vezi s grčkom manjinom u Albaniji i kao posledica toga, nažalost, to nama ne uliva nikakav optimizam u vezi sa evropskom perpektivom Albanije - naveo je Cipras.

- Uslovi da se ide u tom pravcu, ukoliko je sve ovo što smo čuli tačno, gotovo su ravni nuli - naglasio je Cipras.

Grčki premijer kaže da je na sastanku bilo reč i o povezivanju zemalja u regionu kada je reč o infrastrukturi i energetici i olakšavanju kretanja ljudi i robe preko granice.

On je naveo da su Rumunija i Grčka već oformile zajedničku kompaniju i da sarađuju na povezivanu s gasovodom TAP, kao i da će prirodni gas dovesti iz Azerbejdzaana do severnog dela Grčke.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading