Oni likuju zbog doživotne robije Radovanu Karadžiću

Autor: Republika

Vesti

20.03.2019

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Presuda Mehanizma u Hagu kojom je Radovan Karadžić osuđen na doživotnu robiju naišla je na odovravanje pojedinih krugova u Srbiji.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ/youtube.com/printscreen

Kao što se moglo i očekivati, lider LDP Čedomir Jovanović pozdravio je presudu Karadžiću.

- Ova presuda je i jedan od temelja na kojima možemo graditi nove odnose kao i politiku pomirenja u celom regionu. To se, pre svega, odnosi na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su narodi od ove politike najviše i stradali - rekao je Jovanović za koga "danas nema pobednika ili poraženih".

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović kazala je da je u odluci Haškog suda o doživotnom zatvoru za Radovana Karadžića pravda preovladala i da je borba protiv poricanja ratnih zločina sada važnija nego ikada.

Komesarka je napisala na Tviteru: "Današnja presuda suda UN-a kojom se podržava Karadžićeva osuda za genocid i ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva, pokazuje da pravda prevladava. Borba protiv poricanja ratnih zločina i edukacija o istini sada je važnija nego ikada".

 

 

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da je presuda Karadžiću očekivana i da bi sudska odluka trebalo da pomogne u tome da se takve stvari iz prošlosti više nikada ne ponove.  

- Prave činjenice su konačno utvrđene, sada sledi suočavanje sa tim činjenicama. Suočavanje koje bi trebalo da pomogne da se takve stavri više ne ponove - kazala je Kandić agenciji FoNet. 

Ona je ocenila da je presuda bila očekivana s obzirom na sve ranije presude generalima kojima je Karadžić komandovao.  

- Ovom presudom zatvoren je krug kažnjavanja najodgovornijih - smatra Nataša Kandić. 

Najs: Bio bih iznenađen kada bi Mladić imao uspeha sa žalbom

RepublikaFoto: youtube.com/Parovi TV HAPPY

Bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs izjavio je danas da bi bio iznanađen kada bi Ratko Mladić imao uspeha sa svojom žalbom, nakon danas izrečene presude Radovanu Karadžiću.

-+ U svetlu osude za genocid 1995. kojom je Karadžiću izrečena doživotna kazna bio bih jako iznenađen kada bi Mladić imao bilo kakvog uspeha sa svojom žalbom - rekao je Najs. 

Prema njegovim rečima, bilo bi jako čudno da drugo žalbeno veće donese radikalno drugačiju odluku u vezi sa Mladićem i to bi bilo veliko razočarenje za narod u BiH. "Uveren sam da će žalba Mladića biti poprilično neuspešna ili delimično ili u potpunosti", dodao je on.

Najs, koji je bio i zamenik tužioca na suđenju Slobodanu Miloševiću, na pitanje novinara da li Mladić može biti povezan sa odnosom Beograda i rata u Bosni, rekao je da je Miloševićev slučaj, i donekle slučaj Franka Simatovića, "jedan od problema sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju".

- Ljudima koji sebe smatraju žrtvama treba nešto odgovoriti - rekao je Najs i dodao da međunarodna zajednica "izgleda nije vršila pritsak da se dođe do odgovora".

 

Kocijančić: Lideri regiona da podrže odluku suda

RepublikaFoto: youtube.com/IndeksOnlineTV

Portparolka Evrospke unije Maja Kocijančić kaže da EU u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog mehanizma za ratne zločine. 

Ona je nakon izricanja presude Radovanu Karadžiću pozvala lidere sa Zapdnog Balkna da podrže odluke međunarodnih tribunala i da ne dovode u pitanje nepristrasnost procesa odlučivanja.

Kocijančić u pisanom saopštenju navodi da se konačna presuda u predmetu Karadžiću pred Žalbenim većem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove odnosi na neke od najtragičnijih događaja u novijoj istoriji Evrope koji uključuju "ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid".

- EU u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog mehanizma. Ponavljamo potrebu za punom saradnjom sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, kao nnaslednikom Tribunala. EU očekuje da svi lideri u regionu podrže odluke međunarodnih tribunala i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje dovode u sumnju nezavisnost ili nepristrasnost procesa odlučivanja - poručila je Kocijančić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading