Šljivančanin: Žao mi je herojskog naroda Republike Srpske!

Autor: informer.rs

Vesti

20.03.2019

16:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Međunarodni sud u Hagu je umesto da radi na pomirenju, nastavio da podržava samo jednu stranu u BiH - komentariše presudu Radovanu Karadžiću, nekadašnji haški osuđenik Veselin Šljivančanin.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Veselin Šljivančanin

- Žao mi je herojskog naroda iz Republike Srpske, koji je loše prošao pred Međunarodnim sudom u Hagu. Prošli su loše i lideri iz Republike Srpske, a slično je bilo i sa liderima HVO, samo je jedna strana u BiH podržana - ističe Šljivančanin.

- Nisam pravnik ni stručnjak, ali verujem da su i Karadžić i njegova porodica hrabri ljudi. Istina ovim nije začepljena, a imaće pomoć dobrih ljudi da pokažemo da tako stvari ne stoje i da se ne treba klanjati nad teškim presudama kakva je danas doneta - kaže Šljivančanin i dodaje da veruje da će Karadžić istrajati u borbi.

Sudsko veće Haškog tribunala je 2007. nepravnosnažno osudilo Šljivančanina na pet godina zatvora za pomaganje i podržavanje mučenja hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara, 20. novembra 1991, a oslobodilo krivice za ubistvo.

Pošto je u istražnom zatvoru proveo preko 4 godine, sud ga je u decembru 2007. prevremeno oslobodio. Odlukom Žalbenog veća Haškog tribunala kazna Veselinu Šljivančaninu je 5. maja 2009. povećana na 17 godina.

Tribunal u Hagu je 8. decembra 2010. doneo novu presudu kojom je kazna smanjena na 10 godina, što je bio prvi put da apelaciono veće, posle vanrednog preispitivanja, poništi svoju prethodnu pravosnažnu presudu.

Šljivačanin je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje u mučenju tih zarobljenika. Nakon izdržane dve trećine kazne Haški sud je oslobodio Veselina Šljivančanina 7. jula 2011. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading