SRAMNO: Šiptari novim zakonima hoće da ugase srpsko obrazovanje na Kosovu!

Autor: informer.rs

Vesti

19.03.2019

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novim Zakonom o visokom obrazovanju takozvana država Kosovo želi da otme prištinski Univerzitet sa privremenim sedištem u severnoj Kosovskoj Mitrovici koji deluje u okviru srpskih zakona.

RepublikaFoto: Tanjug/Kancelarija za KiM
Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini

Prištinska vlada ovu instituciju smatra ilegalnom, a novim zakonom nastoji da ovu visokoškolsku ustanovu podvede pod svoje okrilje.

Kosovski ministar obrazovanja, Šućuri Bitići kaže da nacrt zakona predviđa brojne izmene od kojih će zavisiti kvalitet visokog obrazovanja, kako javnog, tako i privatnog, ali i to da neće odustati od Univerziteta u Severnoj Mitrovici.

- Nerazumno je da institucija na Kosovu nastavi da funkcioniše po srpskom planu i programu - rekao je on.

Zakon o visokom obrazovanju spada u jedan od zakona od "vitalnog interesa" za nevećinske zajednice i može biti izglasan samo uz dvotrećinsku većinu glasova svih poslanika, ali i dvotrećinsku većinu glasova iz nevećinskih zajednica. Bez glasova Srpske liste ovaj zakon ne može biti usvojen. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading