Ovako izgleda vežba sa ministrom: Prvi rezervisti vojnu obuku završavaju u Požarevcu

Autor: T. U.

Vesti

19.03.2019

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezervisti koji su među prvima dobili plave koverte već privode kraju dvonedeljnu vojnu obuku, a među njima je i Predrag Rakinić (31), rezervista iz Vojke. On je među prvima od 600 pozvanih dobar deo vežbe već prošao, i to u Požarevcu, u istoj kasarni sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom.

RepublikaFoto: Promo foto
Rezervisti kažu da obuka nije teška

- Vežba nije ništa strašno niti je preterano teška i stroga. Nekako je sve više na prijateljskoj bazi. Niko te ne tera da moraš sve da uradiš, već ono što možeš. Potpuno je logično da ja sa 125 kilograma i 30 godina ne mogu da trčim i radim vežbe kao redovni vojnik sa 20 godina i 70 kilograma.

Mi imamo mnogo blaži tretman od redovnih vojnika i nama se dodeljuju neki lakši poslovi koji odgovaraju našoj fizičkoj spremnosti. Istina, niko nas i ne tera da moramo sve da odradimo, već šta možemo, važno je da smo tu - kaže Rakinić.

BEZ PRIVILEGIJA

Tvrdi i da potpuno isti tretman kao i ostali rezervisti ima i ministar Vulin, osim kada zbog državnih obaveza mora da odsustvuje iz kasarne.

- I ministar je sa nama. Prolazi obuku isto kao i mi. Ne izdvaja se od nas. Šta radimo mi, to radi i on. Potpuno je prirodan i ponaša se kao i svi obični rezervisti - tvrdi Rakinić.

RepublikaFoto: Promo foto

Ovaj rezervista je i prošle godine bio na obuci, ali u Somboru.

- Tu sam imao pešadijsku obuku, rukovanje oružjem, upoznavanje sa municijom, učio sam bacanje ručnih bombi, a potom su usledile vežbe. Kada sam to završio, dobio sam poziv za Požarevac. Ovde sam dobio vojni ves, ja sam mitraljezac i imam završnu fazu vojne vežbe - objašnjava naš sagovornik, koji kaže da se jedan deo obuke odnosi i na civilnu zaštitu.

Počela i odbrana u školama

Gotovo istovremeno sa vojnom obukom počela je i nastava odbrane u završnim razredima srednjih škola u Srbiji. Prema rečima potpukovnika Zorana Lemala, načelnika Regionalnog centra Ministarstva odbrane u Sremskoj Mitrovici, učenici su veoma zainteresovani za ovaj predmet.

- Možda ne bih bio realan, ali decu mnogo više interesuje odbrana od građanskog prava ili veronauke. Učenici su aktivni na nastavi, a najčešće postavljaju pitanja vezana za školovanje na Vojnoj akademiji i odlasku u mirovne misije. Interesuju se i šta bi radili kada bi završili Vojnu akademiju - kaže potpukovnik Lemal.

I dok Rakinić uverava da oni koji su dobili plave koverte nemaju razloga za brigu, jer rezervisti nemaju obuku ni blizu one koju ima redovna vojska, njegov meštanin Branislav Dobrodolac (30), poljoprivrednik iz ovog sremskog sela, tvrdi da bi mu odlazak na obuku dosta poremetio svakodnevne obaveze.

RepublikaFoto: Promo foto

- Kao neko ko izdržava porodicu, ženu i dete i neko od koga zavisi čitavo domaćinstvo, kada sam dobio ovaj poziv, bilo je prvo - a šta sad? Ako je vojna vežba nešto što se mora, onda mora za sve da važi, a ne da nečiji sinovi moraju da idu, a nečiji će biti zaštićeni. Nikada nisam bio dobrovoljac niti ću biti, ali kada budu išla i deca bogataša, i ja ću za njima, naći ću čoveka koji će odraditi posao u mom domaćinstvu dok sam ja odsutan - poručuje Dobrodolac.

VEŽBA KAO IZAZOV

U opštini Stara Pazova, u kojoj živi najveći broj Slovaka u Srbiji, mnogo je mladića koji su obavešteni da su prebačeni u rezervni sastav i čekaju raspored. Među njima je i profesor matematike Branislav Nimet (30), koji nije služio vojni rok, pa je za njega ovo popriličan izazov.

Ako je vojna vežba nešto što se mora, onda mora za da važi za sve, a ne da neko bude izuzet

Branislav Dobrodolac, rezervista

- Moja generacija je preskočila jedno značajno doba u životu svakog muškarca. Kroz rad u prosveti video sam koliko su ti mladići od 18-19 godina neiživljeni i generalno je falilo to nešto, poput vojske, što bi ih na neki način dovelo u red. Ja sam taj deo preskočio, ali sam sa 30 godina već formirana ličnost i sada je nas malo teže dovesti u red - priča Nimet.

Iako sumnja da se za 15 dana obuke može naučiti onaj ko nikada nije imao dodir sa vojskom i oružjem, kaže da bi izazov prihvatio.

- Otišao bih na vežbu, jer nemam problem sa tom obavezom, pošto to jeste po zakonu, jedino bih morao da se uskladim sa poslom - priznaje ovaj mladić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading