Evo ko je s Obradovićem upao u RTS: Boškov čovek pokrao pare od manastira

Autor: EKIPA SRPSKOG TELEGRAFA

Vesti

19.03.2019

04:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovakvi bi da vode državu! Jugoslav Kiprijanović, član predsedništva Dveri, koji je tokom varvarskog upada u javni servis sve vreme bio uz Boška Obradovića, proneverio je novac prikupljen za obnovu manastira Đurđevi stupovi, saznaje Srpski telegraf od sagovornika koji je i sam učestvovao u toj akciji.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Kiprijanović je pre desetak godina bio predsednik udruženja Prijatelji manastira Đurđevi stupovi i novac prikupljen za svetinju primao je na ruke, izbegavajući da bilo šta pokrije papirima kako bi se ispratili finansijski tokovi.

Kada su mu članovi upravnog odbora tražili da položi račune i odgovori koliko je novca prikupljeno i gde su sve te pare završavale, Kiprijanović se vadio na usmene dogovore sa starešinom manastira, otkriva bivši član UO udruženja (svi podaci poznati redakciji). Udruženje je, inače, u međuvremenu i ugašeno.

- Mi smo ga postavili za predsednika kao čoveka koji je često dolazio u manastir, oca četvoro dece. Hteli smo da mu izađemo u susret, ali se ispostavilo da je to osoba koja nema časne namere i višestruko je zloupotrebila udruženje - kaže naš sagovornik.

Sagovornik iz UO udruženja: Od neprofitne organizacije napravio je biznis, svoje privatno preduzeće

Prema njegovim rečima, Obradovićev najbliži saradnik je najpre u udruženju zaposlio kumu i prijatelje, sebi dodelio platu od 1.000 evra, a ubrzo su posumnjali i da je proneverio manastirski novac.

- Videlo se da novac nije prosleđivan manastiru. Mi smo organizovali koncerte po Srbiji i Republici Srpskoj, to je zaista dobro ispraćeno i prikupili smo velike pare, više od 100.000 evra. Manastir, međutim, baš i nije profitirao od toga, prosto, nije se mnogo toga uradilo sa tim novcem, a nikakvih pisanih tragova o tome za šta je tačno utrošen nije bilo - navodi izvor našeg lista.

RepublikaFoto: printksrin/RTS
Boško i Jugoslav Kiprijanović

Kiprijanović je, kaže naš sagovornik, od neprofitnog udruženja napravio biznis, svoje privatno preduzeće.

- Pošto nije imao objašnjenje šta je sa novcem, odlučili smo da ga smenimo, a ni uprava manastira više nije htela da čuje za njega - zaključuje izvor našeg lista.

Ovim povodom pokušali smo da dođemo do igumana manastira Đurđevi stupovi, ali nam je rečeno da je tadašnji starešina vratio mantiju i više nije monah. Ni od Kiprijanovića do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Gde je novac s Hilandara?

Kako kažu ljudi iz okruženja lidera Dveri, Kiprijanović je upravo preko udruženja Prijatelji manastira Đurđevi stupovi stupio u kontakt sa Boškom Obradovićem. Očigledno je da su se našli, budući da je i sam Obradović pre nekoliko godina bio suočen sa teškim optužbama da je novac dobijen sa Hilandara za štampanje publikacija o pravoslavlju i porodici potrošio za svoju i plate saradnika. To je otkrio teolog i verski analitičar Miloš Stojković.

- Obradović je jedini političar koji se strašno obrukao prema Hilandaru. Dolazio je i tražio novac za štampanje publikacija i za to dobio značajnu sumu, ali je pare podelio sebi i saradnicima za plate. Od tada na Hilandar dolazi samo kao turista, bez prava da se zvanično sreće sa upravom manastira - ispričao je Stojković.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Romantik

19.03.2019 19:49

Pa kad telegraf kaže ,nema razloga da sumnjamo.....