Čanak zadovoljan: Konačno će se u parlamentu govoriti o Vojvodini

Autor: Tanjug

Vesti

18.03.2019

17:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Rezolucija o Vojvodini i zakon o finansiranju Vojvodine prvi su dokumenti koji se isključivo tiču Vojvodine od početka dvehiljaditih", izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak.

RepublikaFoto: Tanjug
Nenad Čanak

On je danas govoreći o predlogu zakona o finansiranju APV, o kojem će poslanici Skupštine Srbije raspravljati 20. marta, primetio i da je to i prvi predlog zakona koji je podnela opozicija, odnosno poslanici LSV, a koji je aktuelna vlast prihvatila.

Čanak je podsetio da je dvehiljaditih na dnevnom redu Narodne skupštine bio takozvani Omnibus zakon, "kojim su uklonjeni neki od zakona koji su protivustavno ograničavali autonomiju Vojvodine po Ustavu iz 1990.".

- Uprkos tome što su svi ti zakoni doneti tankom većinom, od tada više nikada pitanje Vojvodine nije ni pomenuto - rekao je Čanak.

 

 

Kako je naveo, pitanje Vojvodine nije problem, jer ono ne može da izazove tektonske potrese, ali dodaje da to ne znači da ne treba da se čuje kakve probleme ima dva miliona građana Vojvodine, koji se, kako kaze, suočavaju s nizom nedaća, a koje proističu od potpuno nekontrolisanog centralizma, potpuno nekontrolisanog načina funkcionisanja države i beogradizacije.

Lider LSV kaže da, ako problem Vojvodine budu tako shvaćeni, onda će biti jasno da su problemi Vojvodine, "a to su njeno permanentno zaostajanje, iseljavanje stanovništva, ekonomsko propadanje, ekološke katastrofe na njenoj teritoriji", ono o čemu se mora javno govoriti. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Filomena

18.03.2019 18:17

Kad se spomene Kosovo, onda se svi vataju Ustava, a kad se spomene Vojvodina onda nikom nije bitno sto se ne postuje taj isti Ustav. Manite se duplih arsina, dajte Vojvodini sta joj pripada!

Braca Sudarski

18.03.2019 18:33

Jasno je da taj Ustav baš i nije neki kad može flangrantno da se krši bez posledica. Valjda će barem poslanici iz Vojvodine biti svesni važnosti ovog predloga i toga šta on znači za sve stanovnike Vojvodine.

Budivasa

18.03.2019 18:49

Konačno da Vojvodina dođe na dnevni red. DS i Pajtić na čelu pokrajine godinama,kada su imali priliku, nisu uradili ništa, a zakon o finansiranju Vojvodine trebalo je doneti još 2008. godine.

Miloje

18.03.2019 19:56

Bravo za LSV.