UNS traži reakciju međunarodnih udruženja novinara zbog maltretiranja kolega na RTS-u

Autor: Tanjug

Vesti

17.03.2019

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Udruženje novinara Srbije će, zbog upada lidera opozicije u zgradu Radiotelevizije Srbije, zatražiti reakciju Međunarodne federacije novinara, Evropske federacije novinara i predstavnika OEBS-a za slobodu medija, jer to je opasan presedan", izjavio je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Napad opozicije na RTS

Ono što su lideri opozicije uradili sinoć, pokazuje da oni ne žele slobodan Javni servis, istakao je Radomirović za RTS.

- Demonstranti predvođeni vođama opozicije upali su nasilno u RTS i to je veliki pritisak na sve novinare i mi smo kao Udruženje novinara reagovali kao na svaku vrstu pritiska na bilo kog novinara i tražili smo da demonstanti mirno odmah izađu i takođe smo podsetili da RTS ima obavezu da objektivno informiše javnost o svim događajima uključujući i demonstracije - rekao je Radomirović.

On je dodao da svako ima pravo da bude nezadovoljan izveštavanjem.

Povodom zahteva demonstranata da se uključe direktno u program i da se građanima obrate direktno, on je rekao da bi onda svako mogao da nasilno ulazi u televiziju i govori šta mu padne na pamet. 

- Naše je da kao udruženje novinara zaštitimo autonomiju urednika i novinara koji treba da rade svoj posao na miru i bez pritisaka - rekao je Radomirović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

 

Prema njegovim rečima, treba insistirati na tome da ni opozicija, ni vlast nemaju monopol nad informacijama već da one pripadaju građanima.

Cilj društva treba da bude da RTS bude što slobodniji i da građani koji plaćaju pretplatu imaju mogućnost da utiču na program RTS-a, ali ne na ovakav način, nasiljem, kaže Radomirović.

Govoreći o odgovornosti, Radomirović kaže da policija treba da obezbedi zaštitu novinarima, a RTS treba da pojača obezbeđenje koliko može.

- Očekujem da svi koji žele slobodno informisanje izvrše pritisak na lidere opozicije, pre svega Boška Obradovića, da se pokaže da nasilje nije put i da se ne može lako upadati u medijske kuće. Očekujem da novinari RTS-a i ova kuća budu zaštićeni od ovakih napada - zaključio je Radomirović.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading