"Budućnost Srbije": RTB Bor motor razvoja istoka Srbije uz kineska ulaganja od 2 milijarde

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

16.03.2019

10:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineska kompanija Ziđin će u RTB Bor samo ove godine uložiti 160 miliona evra, a u narednih nekoliko godina, uz nalazište Čukaru Peki kod Bora, do dve milijarde evra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/Lj. ALEKSIĆ
Foto: Ilustracija


Time će se, rekao je on, šestostruko povećati proizvodnja u narednih šest godina, a najveći deo tog novca biće namenjen upravo za RTB Bor.

- Očekujemo da za šest godina proizvodnja bude veća - trostruko ovde u (RTB) Boru i još 80.000 tona bude proizvodeno u ''Timoku'' (Čukaru Peki). To je dakle petostruko ili šestruko veća proizvodanja nego što smo imali ranije - istakao je Vučić, obraćajući se radnicima tokom obilaska pogona topionice bakra Ziđin Bor.


Kaže da su ga naši ljudi tokom njegovih ranijih poseta RTB-u Bor uveravali kako smo čudesne pomake napravili, ali da je posle, kada je pronađen kineski partner, čuo od njih da bismo ubrzo morali da zatvorimo RTB da smo tako nastavili.

- To je trebalo da uradimo još pre 15 godina, onda bi Istočna Srbija izgledala mnogo drugačije. Želim da vas zamolim da radite vredno i borite se za svoje porodice. Imama apsolutno povenje u kineske prijatelje, kao što i oni imaju povrenje u naše radnike - poručio je Vučić.

RepublikaFoto: youtube.com/ Tanjug News Agency official
Aleksandar Vučić

Istakao je da je uveren da 5.000 radnika u RTB-u može da bude pokretač razvoja celog istoka Srbije.

- Hvala vam što ste prepoznali značaj trženja i pronalaženja strateškog partnera. Molim vas da pokažete da posvećenošću Bor može da ide napred i da možete da se poredite sa najboljim rudnicima u svetu i da ova topionica bude kao najbolje topionice u svetu - Kazao je Vučić.

Vučić je poručio da će država uvek pomoći kineskim priajteljima da pronađu najbrži razvojni put za opstanak našeg naroda u Boru i čitavom istoku Srbje.

- Hvala što ste uvek bili uz svoj RTB-a Bor i što čuvate ovde svoja ognjišta - dodao je Vučić.

Vučić je prethodno u razgovoru sa rukovodstvom kompanije Zijin Mining Group i Zi Jin Bor Copper istakao da je u proteklih nekoliko godina između Srbije i Kine potpisano i realizovano mnogo projekata.

- Ali, očekujem da ih bude još više. Ovo je prekretnica za RTB i kompaniju Ziđin, ali i važan projekat za odnose Srbije i Kine. Ova kompanija je garant da će se u Boru ostvarivati rudarska proizvodnja u skladu sa najvišim svetskim standardima i kada je u pitanju efikasnosti i kvalitet, ali i zaštita na radu i ekologija - rekao je Vučić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Zara

16.03.2019 14:00

Svaka cast!

Fausti7

16.03.2019 16:43

Da su svi ovako radili Srbija bi se mnogo ranije razvila u stabilnu drzavu!

Sonic

16.03.2019 17:21

Hvala kinezima...