Lončar iz Beča: Velika borba Srbije u ratu protiv droge

Autor: Republika

Vesti

14.03.2019

15:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije ass. dr Zlatibor Lončar danas je u Beču učestvovao u radu Komisije za opojne droge (The Commission on Narcotic Drugs-CND), koja odlukom Generalne skupštine UN funkcioniše kao upravno telo (United Nations Office on Drugs and Crime - UNODC).

RepublikaFoto: Tanjug
Zlatibor Lončar, ministar zdravlja

Ministar Lončar obratio se u prvom delu zasedanja, u okviru kojeg se prisutnima obratio i  ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, a po završetku izlaganja ministru zdravlja Srbije su, uz aplauz, prisutni čestitali na ostvarenim rezulatima naše zemlje u borbi protiv droge.

Obraćajući se učesnicima, šefovima država i vlada, ministrima i drugim visokim zvaničnicima iz više od 100 zemalja sveta, ministar Lončar istakao je da Vlada Republike Srbije sprovodi sveobuhvatnu politiku prema drogama kroz primenu uravnoteženih, integrisanih, sveobuhvatnih, multidisciplinarnih i naučno-dokazanih pristupa problemu sa drogama, pri tome poštujući ljudska prava, rodnu ravnopravnost, slobode i bezbednost.

- Posebno želimo da istaknemo napore Vlade Republike Srbije i predsednika Srbije za sveobuhvatan pristup prevenciji upotrebe droga, posebno među mladima. U skladu sa tim, Vlada Republike Srbije je 2018. godine osnovala ministarsku Komisiju za prevenciju upotrebe droga u školama, koja u svom delovanju ima sveobuhvatan pristup, zasnovan na naučnim dokazima i standardima za prevenciju, u cilju podizanja  svesti mladih o štetnim posledicama upotrebe droga, jačanju samopuzdanja, pružanju otpora grupi vršnjaka koji koriste drogu, pronalaženju alternativa i  stvaranju pozitivnih primera. Komisija je od septembra 2018. do februara 2019.godine organizovala interaktivne edukativne tribine koje su obuhvatile 31.057 učenika, 5.459 nastavnika i 1.501 roditelja - rekao je Lončar.

Ministarstvo zdravlja je uz podršku Komisije za prevenciju upotrebe droga u školama, uputilo inicijativu Ministarstvu pravde za izmene krivičnog zakonika koje se odnose na oštrije kazne za prodaju droge maloletnicima, kao i za zloupotrebu maloletnika u posredovanju u prodaji droge.

Tokom obraćanja, Ministar je posebno naglasio da se Strategija o sprečavanju zloupotrebe droga u Republici Srbiji za period od 2014-2021. zasniva na 5 osnovnih stubova: smanjenje ponude droga, smanjenje potražnje, međunarodnoj saradnji u oblasti droga, koordinaciji i istraživanju, monitoringu i evaluaciji. Ministar zdravlja apostrofirao je mere i aktivnosti koje Ministarstvo zdravlja preduzima u ovoj oblasti.

- Ministarstvo zdravlja je kontakt tačka za saradnju sa vodećim međunarodnim organizacijama u ovoj oblasti, ali i nacionalna kontakt tačka za praćenje situacije u oblasti droga u Republici Srbiji, koja obavlja kontinuirano prikupljanje, obradu i analizu podataka o drogama na nacionalnom nivou, zajedno sa svim relevantnim ministarstvima i institucijama u Republici Srbiji, civilnim društvom i naučnom zajednicom.

Takođe, Ministarstvo zdravlja osnovalo je i Sistem za rano upozoravanje o novim psihoaktivnim supstancama, i u poslednjih godinu dana na Listu psihoaktivnih kontrolisanih supstanci uključeno je 15 novih supstanci, među kojima i supstance koje su predložene za razmatranje na 62. sednici Ce eN Dea. U pitanju je pet fentanila, četiri sintetička kanabinoida, jedan supstituisani katinon i tramadol. Spisak psihoaktivnih kontrolisanih supstanci u skladu je sa konvencijama UN - istakao je ministar zdravlja Srbije.

Ministar Lončar istakao je i da je prema zvaničnim podacima u 2018. godini u Srbiji povećan broj zaplena droga i psihoaktivnih supstanci. Zaplenjeno je 3.9 tona droge, a broj učinilaca krivičnih dela za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga bio je 180, za krivično delo neovlašćenog držanja opojnih droga broj učinilaca bio je 1.068, a za omogućavanje uživanja opojnih droga broj učinilaca bio je 19.

Na današnjoj sednici Komisije usvojena je i ministarska deklaracija o „Jačanju našeg delovanja na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou u cilju ubrzavanja sprovođenja naših zajedničkih preuzetih obaveza u cilju rešavanja problema i borbe protiv narkomanije u svetu“.

Komisija za opojne droge (The Commission on Narcotic Drugs-CND) osnovana je Rezolucijom 9(I) Ekonomskog i socijalnog saveta (Economic and Social Council (ECOSOC)) 1946. godine, kako bi pomogla ECOSOC da nadgleda primenu međunarodnih ugovora o kontroli droga. CND strukturira svoj program rada u dva različita segmenta: normativni segment za izvršavanje ugovornih i normativnih funkcija i operativni segment za obavljanje uloge upravnog tela UNODC.

Srbija će u okviru radnog dela Komisije 19. marta zajedno sa Islandom i Pompidu grupom Saveta Evrope organizovati događaj na temu ” Drug Prevention approaches that make a difference”, tokom kojeg će prikazati program za prevenciju koji kroz kontinuirani rad sa učenicima nastoji da kroz sport i edukaciju  utiče na smanjenje rizičnog ponašanja mladih.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading