Vučić otkrio pravo stanje stvari oko Kosova! Svi bi da ratuju, ali kad dođe do plavih koverata...

Autor:

Vesti

13.03.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nikako ne mogu da razumem šta je ideja onih u Srbiji koji, valjda, misle da je jedino rešenje, moguće i normalno, da sve razgovore zaustavimo", izjavio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da za takve ima samo jedno pitanje: Da li želite da ratujemo?

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić

On je na pitanje novinara TV Prva gde je kraj strpljenju Srbije i zašto smo i dalje u procesu, s obzirom na to da Priština nije ispunila Briselski sporazum, uvela takse i usvojila platformu, postavio kontrapitanje: "A šta želite? Da ratujemo?".

- Hoćete li onda da mi pričate o plavim kovertama koje idu na adrese po Srbiji? Vidim da tih dobrovoljaca ima mnogo, a kad se dođe do plavih koverata, niko neće da se javi - rekao je Vučić.

Predsednik je upitao i da li Beograd treba da kaže da ne želi da pregovara i primetio da, čak i da ratujemo, opet bismo sutra morali da pregovaramo i razgovaramo.

DA SMO SE RAZGRANIČILI, SAD BISMO BILI ČLAN EU

Da smo prihvatili ideju razgraničenja kao rešenje za KiM kada je Dobrica Ćosić prvi put to ponudio, danas bismo bili zemlja članica EU, poručio je Vučić i istakao da je Srbija u vreme kada su Ćosić, a i Đinđić, o tome govorili imala mnogo više na Kosovu od onoga što ima danas. Sada je, kaže, situacija na KiM deset puta teža nego u vreme Ćosića i Đinđića.

RepublikaFoto: pixabay.com

Vučić je tako odgovorio na pitanje RTS povodom podsećanja iz LDP da su se Zoran Đinđić i Dobrica Ćosić zalagali za ideju razgraničenja kao rešenje za Kosovo i da on misli da će bolje proći od njih u realizaciji te ideje.

- Da smo, kada je Ćosić to prvi put ponudio, to prihvatili, danas bismo bili članica EU. Danas bih sa sigurnošću mogao da kažem da će "Folksvagen" kod nas, ovako su nam šanse nevelike u poređenju sa zemljama EU, jer nismo članica, uz problem Kosova - rekao je Vučić.

Saglasan je, ističe, da Priština nije ispunila važne stvari, ali i to da Srbija ne može da se skloni i da ostavi Srbe na KiM na milost i nemilost, pošto zamrznuti konflikt ne postoji. On je, takođe, ponovo zapitao: Šta ćemo da uradimo ako krenu da nam zauzimaju Gazivode i "Trepču"?

- Više puta sam rekao šta ćemo da uradimo i to ćemo da uradimo. I sav bes celog sveta ću na svoja leđa da prevalim. Mi smo rekli sve ono što oni pre nas nikad nisu rekli i to je jedini razlog zašto Priština u ovu akciju ne ide. A ako krene, znaćemo da odgovorimo - zaključio je Vučić.

PLATIĆU SVAKU POLITIČKU CENU

Predsednik je napomenuo da on nema nikakav problem sa plaćanjem političke cene za politiku koju vodi, pa i prema Kosovu, jer se, kaže, politikom ne bavi da bi preživeo još jedan dan, kao što su, kaže, radili njegovi prethodnici na vlasti, već da bi nešto ostalo iza njega.

- To nešto nisu pusti snovi, već fabrike, zaposleni ljudi, život za budućnost Srbije, ali to je i zaštita nacionalnih i državnih interesa, na realnoj, odgovornoj i ozbiljnoj bazi. A cena, manje-više... To nije naročito važno - rekao je Vučić.

EU ĆE U APRILU POKUŠATI DA NEŠTO POMERI NA TERENU

Predsednik Srbije rekao je, povodom preksinoćnog sastanka sa savetnicima nemačke kancelarke Angele Merkel, da očekuje da će tokom aprila biti novih pomaka i pokušaja iz EU da se stvari na terenu pomere, vezano za takse koje je uvela Priština.

Istakao je, međutim, da nismo bliže dogovoru sa Prištinom, jer ne pregovaraju Nemci sa Prištinom, već mi, a pregovora nema. Kazao je da su ga nemački zvaničnici obavestili da su nedvosmisleno tražili od Prištine da ukine takse, ali on, kako je istakao, ne očekuje da će Priština to učiniti.

 

 

Upitan zašto Srbija nema platformu, Vučić je kazao da je odgovor logičan i da ga vidi svaki razuman čovek.

- Ako hoćete da razgovarate s nekim, onda ne zakucavate stvari, a ako zakucate, teško je ekser izvući - podvukao je on.

OD AMERIKANACA NISAM ČUO DA PODRŽAVAJU PODELU KOSOVA

Vučić je juče rekao i da, ako ostavimo po strani zapad i Albance i one na istoku, najviše ga muči činjenica da mi u Srbiji ne možemo da razumemo šta se dešava na KiM.

- Kada pitam: A šta su to crvene linije i ono što treba da razumemo, niko to nije u stanju da mi kaže - napomenuo je predsednik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Na pitanje da donese mapu i pokaže koje bi to linije bile, kaže da to ne može da učini.

- Ne mogu da vam dam mapu, ako vi možete, dostavite mi tu mapu i čestitam vam na hrabrosti - rekao je Vučić, dodajući da to nije samo pitanje mape već i da ima mnogo drugih važnih pitanja koja treba da se reše kao što su zaštita naših interesa, crkve, imovine, prava, prelazak preko administrativne linije, kako učestvovati na izborima...

Upitan da li su SAD promenile mišljenje i da li podržavaju podelu teritorije, kaže da to nikada nije čuo i da su predstavnici američke administracije ponovili da traže ukidanje taksi i da je važno da se nastave razgovori.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Ela

13.03.2019 17:32

Predsednik im je dobro rekao.

DIDI

13.03.2019 22:07

Vucic je u pravu.