KLASIČNO "ZELENAŠENJE": Vlasotinačkoj grupi 30 godina zatvora

Autor: Tanjug

Vesti

23.08.2017

14:22 >> 13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na više od 30 godina zatvora "vlasotinačku grupu" na čelu da Vladimirom Stojanovićem zbog niza krivičnih dela iznude, odnosno "klasičnog zelenašenja", objavljeno je na sajtu suda.

"Zelenašima" iz Vlasotinca sledi žestoka kazna

Ovom odlukom za devet pripadnika grupe preinačene su kazne koje im je prošle godine izrekao Specijalni sud, pa je tako Stojanović kao organizator grupe i pet krivičnih dela iznude, umesto sedam godina i osam meseci zatvora, osuđen na sedam godina i četiri meseca zatvora.

Takođe, sud je naložio da se osuđenima oduzmu mobilni telefoni sa pretplatničkim karticama, novačanice, automobili i drugo, dok će od privrednog društva "Omorika" biti oduzet 21 milion dinara.

Oštećeni, mahom ljudi koji su uzimali novac na zajam uz određenu kamatu, su radi ostvarivanja svojih imovinsko - pravnih zahteva upućeni na parnicu.

Pravosnažnom presudom, pored Stojanovića, zbog više krivičnih dela iznude su osuđeni Radomir Filipović na šest godina i dva meseca zatvora i Dejan Cvetković na pet godina i dva meseca zatvora.

Zbog izvršenja jednog krivičnog dela iznuda Božidar Cakić je osuđen na pet godina i pet meseci, Aleksandar Petrović na četiri godine i Boban Ivković na dve godine zatvora.

Milanu Rajkoviću je kazna sa četiri godine povećana na pet godina i dva meseca zatvora zbog iznude i nedozvoljenog držanja vatrenog oružja, a dobio je i novcanu kaznu od 100.000 dinara.

Miloš Stamenković i Zoran Stanković su osuđeni na kućni zatvor od po godinu dana zbog jednog krivičnog dela iznuda.

Okrivljeno pravno lice - privredno društvo "Omorika" d.o.o. je osuđeno na novčanu kaznu od pet miliona dinara.

Pravosnažnom presudom, je kako se navodi, otklonjena mera bezbednosti oduzimanja 23.150.000 dinara od Stojanovića, koja mu je bila izrečena prvostepenom presudom.

Takode, presudom Apelacionog suda Dejan Stojanović oslobođen je od optužbe da je izvršio krivično delo pranje novca.

Stojanović je osuđen jer je kako se navodi u presudi, od 2004. godine do januara 2010. godine u Leskovcu i Vlasotincu organizovao kriminalnu grupu, koja je delovala sporazumno u cilju vršenja iznuda i sticanja neposredne finansijske koristi.

Pripadnici grupe su nakon davanja novca na pozajmicu i drugih vrednosti oštećenima i nakon postizanja usmenog dogovora oko kamate i vremena vraćanja duga, mimo postignutog dogovora - primenom sile i pretnje prisiljavali oštećene da na štetu svoje imovine nešto učine davanjem većih svota novca od ugovorenih zajmom i vršenjem radnji na njihovu štetu.

Ostali okrivljeni su osuđeni kao pripadnici grupe koji su ispunjavali određene zadatke u okviru plana iznude.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading