Sudije i tužioce neće birati poslanici

Autor: Tanjug

Vesti

23.08.2017

08:09 >> 08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudije i tužioce u Srbiji, prema ustavnim amandmanima koji treba da budu urađeni do kraja godine, više neće birati Skupština Srbije, kako bi se izbegao politički uticaj na njihov izbor, pišu današnje "Večernje novosti".

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Zakazane konsultacije o načinu izbora sudija

Prvi od pet okruglih stolova u vezi sa promenom Ustava koji bi do kraja godine trebalo da donesu i konkretne amandmane biće odrzan 7. septembra, navodi list.

Buduće izmene Ustava u oblasti pravosuđa trebalo bi da urede novi način izbora sudija i tužilaca, kao i sastava Visokog saveta sudstva (VŠ) i Državnog veća tužilaca (DVT).

- Osnovna ideja je da se izbegne politički uticaj na izbor sudija i tužilaca, odnosno da oni ubuduće ne budu birani u Skupštini. Okrugli stolovi daće odgovor na pitanje ko će i kako će ih birati - pišu "Novosti".

Kako se dodaje, tema prvog skupa biće "Stručnost nosilaca pravosudnih funkcija", a na narednom, planiranom već za kraj seprembra, razgovaraće se o izboru i sastavu VŠ i DVT, kao i izvorima prava, odnosno pitanjima sudske prakse.

Za sredinu novembra planiran je poslednji skup u ovom nizu, a teme će biti mandat sudija, izbor, odgovornost i stručnost.

Po završetku procesa konsultaciija sa civilnim društvom, biće izrađeni amandmani na Ustav, koji će biti prosleđeni Venecijanskoj komisiji na mišljenje, kaže pomoćnik ministar pravde i šef pregovaračke grupe za poglavlje 23, Čedomir Backović.

On je precizirao da je plan da se adekvatna rešenja koja će dodatno unaprediti stanje u pravosuđu dobijemo do kraja godine, prenose "Novosti".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading