Hapse Dauta Haradinaja?!

Autor: blic.rs

Vesti

22.08.2017

22:24 >> 22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovski Specijalni sud za ratne zločine OVK definitivno će početi sa radom krajem ove ili početkom naredne godine, a na optuženičkoj klupi će se najverovatnije naći Daut Haradinaj, dok će njegov brat Ramuš, ali i kosovski predsednik Hašim Tači, biti samo svedoci u suđenjima.

RepublikaFoto: facebook.com/Daut Haradinaj
Stići će ga pravda?! Daut Haradinaj

Izvor Blica, neimenovani diplomata sa Kosova, kaže da je sve spremno za podizanje optužnica i prva hapšenja.

Kao što je u januaru 2015. godine početak rada suda odložen zbog politički rovite situacije na Kosovu jer je došlo do zastoja u formiranju vlade, tako se sada, dve godine kasnije, čeka formiranje vlade i konačno početak rada suda.

100 Albanaca na optuženičkoj klupi

Strani diplomata na koga se "Blic" poziva kaže da će procesuiranja za ubistva, otmice, proterivanja stanovništva dovesti na klupu suda oko stotinu lokalnih Albanaca.


- Poličko i vojno krilo, komandanti, vojnici, direktni učesnici zločina ili nalogodavci, prema procenama njih stotinak, biće precusuirani, osumnjičeni ili će ih sud pozvati u svojstvu svedoka - kaže isti izvor, dodajući da je takozvana Oslobodilačka vojska Kosova imala oko 15.000 pripadnika, a da će pred taj sud biti izveden veliki broj komandanata OVK.

Prema njegovim rečima, nije iznenađenje to što će Ramuš Haradinaj biti pozvan samo u svojstvu svedoka, jer je on procesuiran u Hagu, ali će njegov brat Daut biti među onima protiv kojih će biti podignuta optužnica.

Zločini u Glogođama

Daut je, napominje se u tekstu, učestvovao u posebno teškim zločinima u improvizovanom zatvoru u Glođanima, a kako se navodi u spisima srpskih istražitelja, neposredno je učestvovao i u ubistvu Slobodana Praščevića i policajca Milorada Otaševića, ali se povezuje i sa ubijanjem svedoka u suđenju protiv Ramuša.

Za Hašima Tačija "Blicov" izvor kaže da će on, kao i Kadri Veselji, koji je iznova kandidat za predsednika Skupštine Kosova, "najverovatnije biti pozvani samo u svojstvu svedoka za ratne godine na Kosovu".

Prema saznanjima ovog lista, hapšenja lokalnih Albanaca izvodiće najverovatnije specijalizovana jedinica Euleksa uz određenju podršku kosovske policije, a tu jedinicu čine Poljaci i glavne operacije će oni izvoditi.

Starnci vode glavnu reč

Izvor beogradskog lista nije želeo da potvrdi da je ceo ovaj proces u rukama stranaca jer međunarodna zajednica nema poverenja u to da na Kosovu neće cureti informacije, i to upravo iz glavnih institucija. 


Strani diplomata navodi i da će početak suđenja označiti, posle skoro 20 godina, "kraj ratne opcije u vlasti na Kosovu".

Inače, ovaj sud na Kosovu postoji formalno, a sva dokumentacija o budućim suđenjima biće u Holandiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading