Milošević potpisao Dejtonski sporazum u pidžami

Autor: alo.rs

Vesti

23.08.2017

04:46 >> 23:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor Vladimir Lukić, predsednik Vlade Republike Srpske u ratu i poznati geodeta u bivšoj Jugoslaviji, kao ekspert za karte i učesnik Dejtonskih pregovora prisetio se tih dana i događaja, o kojima se malo zna u javnosti.

Parafirao Dejtonski sporazum u pidžami: Slobodan Milošević

- Dejton je dobrim delom napravljen pre Dejtona. Ko je pratio tadašnji politički put Holbruka na relaciji Beograd-Sarajevo-Zagreb, mogao je zaključiti da su kockice ranije složene. Pre Dejtona na sastanku u Ženevi u prisustvu predstavnika Kontakt grupe Haris Silajdžić, predsednik Vlade u Sarajevu, za Bošnjake je od Radovana Karadžića tražio 33,33 odsto teritorije BiH, a Jadranko Prlić, premijer Herceg-Bosne, za Hrvate 17 odsto. Kad se saberu ti procenti, dobije se 50,3 odsto, a u Dejtonu je usvojen odnos 51:49 odsto - ističe Lukić i konstatuje:

- Taj odnos procenata iz Vašingtona došao je u Dejton kao princip o kome se nije moglo diskutovati. I ogroman deo karata je bio pre nacrtan, pa tako i karta po kojoj je predato 12 krajiških opština, koja je data Miloševiću i koju sam video u Dejtonu - priseća se Lukić za "Alo".

Teški pregovori

On ističe da su pregovori bili veoma teški jer je svaka strana nastojala da dobije što je moguće više.

- Izetbegović i Bošnjaci su zatezali posebno oko Sarajeva, o čemu srpska strana i Momčilo Krajišnik nisu hteli ni da čuju, a Krešimir Zubak i Jadranko Prlić su nastojali da dobiju Posavinu. Brčko je bilo posebno sporno sve dok nismo dobili Koridor - kaže on i dodaje:

- Sva naša sreća je što je našu delegaciju predvodio Slobodan Milošević, obrazovan i sposoban političar koji je u Dejtonu dominirao i koga su uvažavali i Amerikanci i svi ostali. Da nije bilo Miloševića i Srbije, možda bi nam granica bila na reci Vrbas.

Milošević spavao

Prema rečima Lukića, Krajišnik je zbog Sarajeva došao u svađu sa Miloševićem.

- Predzadnji dan smo otišli na spavanje sa osećajem da više nema Dejtona nego što ga ima. Bila je prošla ponoć i odjednom su došli Klark, Holbruk i Kristofer, koji je nadzirao tok pregovora. Milošević je već spavao i tražili su da ga vide. Milošević je u pidžami primio celu američku delegaciju, iako je bio spreman da prekine pregovore - kaže sagovorni "Alo" i napominje:

- Kristofer je išao od Tuđmana do Miloševića i Izetbegovića i pozivao ih, a koliko sam čuo, bilo je i pretnji. Dogovoreno je da ujutro Milošević razgovara sa Tuđmanom da potpišu sporazum. Milošević i Tuđman su ujutro dogovorili da će potpisati sporazum, a onda su otišli kod Kristofera i obavestili ga o tome i od njega tražili da on ubedi Aliju Izetbegovića. Kristofer je onda lomio Izetbegovića. Kažu da je taj razgovor bio mnogo težak da je Izetbegović morao pristati da potpiše sporazum. Tako je Kristofer sve prelomio i sporazum je potpisan - zaključuje Lukić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading