Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost: Državni vrh o prištinskoj platformi

Autor: Republika

Vesti

08.03.2019

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je sazvao predsednik Aleksandar Vučić nakon što je Priština usvojila Platformu za dijaloga kojom su Srbi stavljeni u najteži položaj još od 2011. godine, počela je nešto posle 8 sati i 30 minuta.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

U Predsedništvo Srbije na Andrićevom vencu stigli su članovi Saveta za nacionalnu bezbednost.

Oni su došli na sednicu koju je zakazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog usvajanja Platforme za dijalog u prištinskom parlamentu, koja je, kako je juče ocenio direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić, stavila Srbiju u najteži položaj još od 2011. godine.

U zgradu Predsedništva prvi su stigli šef BIA Bratislav Gašić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. 

Sednici prisustvuju i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba, general-potpukovnik Milan Mojsilović, kao i direktor Policije Vladimir Rebić, premijerka Ana Brnabić.

Kosovski parlament usvojio je većinom glasova Platformu za dijalog o, kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beogada i Prištine.

Reč je o platformi koju je Beograd ranije ocenio kao dokument koji dokazuje da Priština ne želi nastavak dijaloga sa Beogradom.

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je da današnje izglasavanje zakona i plaforme za nastavak dijaloga sa Beogradom, znači, kako je rekao, granice Kosova nedodorljive i da neće biti "trećeg nivoa vlasti".

Platformu, koju je Priština danas usvojila, Beograd je još od momenta kada se pojavila prva njena verzija u javnosti doživeo kao neformalnu "objavu rata", jer je taj dokument bio znak da Priština zapravo neće kompromis, neće dijalog, neće nikakav dogovor osim pukog priznanja i to u granicama koje je sama odredila na teritoriji Republike Srbije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading