Teroristi se nisu otreznili! Zgazili na odluku Interpola, a evo kakva propast nas čeka ako budu primljeni!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.03.2019

13:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Činjenica da su prištinske institucije uputile novi zahtev za članstvo takozvanog Kosova u Interpolu samo je pokazatelj da ih glasanje na poslednjoj Generalnoj skupštini, u Dubaiju, nije otreznilo", konstatovao je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Nebojša Stefanović

- Očigledno ne shvataju da upornost nikako ne može biti argument, već samo međunarodno pravo i pravila ove profesionalne policijske organizacije - podvukao je ministar Stefanović u izjavi za Tanjug.

On je takođe rekao da je pre nekoliko dana uputio pismo Interpolu u kojem je zatražio da se zahtev za prijem Prištine uopšte ne razmatra na narednoj sednici Generalne skupštine te organizacije, uprkos tome što su, kako je istakao, svi pravni argumenti na našoj strani. 


Prema Stefanovićevim rečima, pismo je uputio generalnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku, predsedniku ove organizacije Kim Džong Jangu, ali i svim članovima Izvršnog komiteta. 

- Mislim da je svima više nego jasno da je jedina promena, u odnosu na poslednje glasanje, ta što je povećan broj država koje su povukle priznanje takozvanog Kosova. Ako im je u Dubaiju nedostajalo skoro 40 glasova, verujem da će u Čileu biti još dalje od prijema - naglasio je on. 

 

 


Stefanović je najavio da će Srbija nastaviti pravnu borbu, koja nikada nije ni prestajala, tako što će članice Interpola još jednom upoznati zašto je politizacija ove profesionalne organizacije loša po njen budući rad, ali i po celokupnu bezbednost. 

- Podsetićemo članice Interpola da je u skladu Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 Kosovo i Metohija teritorija Republike Srbije i kao takva ne može ni aplicirati za članstvo u Interpolu. Takođe, skrenućemo ponovo pažnju na "Korelovu rezoluciju", koju je usvojila Generalna skupština Interpola na zasedanju u Pekingu 2017. godine, a koja jasno i nedvosmisleno kaže da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati članice Interpola, što takozvano Kosovo svakako nije - objasnio je on. 

 

 

Stefanović je izrazio uverenje da su na poslednjoj Generalnoj skupštini svi shvatili opasnost od moguće zloupotrebe baza Interpola od strane pojedinih prištinskih zvaničnika, koji bi u slučaju protivpravne odluke mogli i lično da se upoznaju sa svojim dosijeima u Interpolu. 

- Kako bi te podatke, ali i brojne druge, mogli da koriste ne želim ni da pomislim. Jedno je izvesno, u pravne svrhe sigurno ne bi. Nastavićemo da branimo suverenitet Republike Srbije, međunarodno pravo, ali i integritet Interpola uprkos novim pokušajima Prištine da sve to pogaze - podvukao je on. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading