Gavrilović: Zakon o nelegalnom poreklu imovine je politička zloupotreba

Autor: Republika

Vesti

06.03.2019

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Analitičar Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović prokomentarisao je nacrt novog Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, kojim se predviđa da se sva nelegalno stečena imovina političkih funkcionera i građana oporezuje sa 75 odsto.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Zoran Gavrilović

Gavrilović smatra da je ovaj zakon zakasneo i da je reč o političkoj manipulaciji.

- To je zakon kojim se maše pred svake izbore i to je radila bivša, a to radi i ova vlast. Ovo je samo još jedan od načina da se borba protiv korupcije zloupotrebljava u političke svrhe. Deo toga je i zloupotreba izveštaja o 24 privatizacije koji je napravio Savet za borbu protiv korupcije za vreme pokojne Verice Barać - ocenjuje Gavrilović.

Borba protiv korupcije, kako ističe analitičar, zloupotrebljava se od strane svake vlasti, pa i ove, koja je prema rečima Gavrilovića, došla na taj položaj zbog slučaja 24 privatizacije, a onda ga nije rešila.

- Ovo što sada ministarstvo pravde radi treba da bude svakodnevna aktivnost poreske uprave otkad je zakon donet. Izveštaj Transparensija od 2011. do 2018. pokazuje da postoji isti stepen korupcije u Srbiji. A doneli smo zakone i napravili agencije, međutim, nema rezultata - navodi analitičar.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading