ČOVIĆ I ODALOVIĆ O KRVNIKU OVK ADEMU JAŠARIJU: Albanci od drumskog razbojnika prave heroja!

Autor: Tanjug

Vesti

06.03.2019

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanci na Kosovu i Metohiji danas obeležavaju 21 godišnjicu od pogibije osnivača terorističke tzv. OVK, Adema Jašarija, pod nazivom "epopeja OVK", a šef Koordinacionog tela Nebojša Čović i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović kažu da se time od jednog "seoskog kabadahije" pokušava napraviti mitska ličnost.

RepublikaFoto: youtube.com/JetaNgaBota
Adem Jašari

- Albanci na Kosovu i Metohiju tokom trodnevnih manifestacija od Jašarija, drumskog razbojnika, žele da naprave herojsku i mitsku ličnost jer u svojoj istoriji nemaju heroja - slažu se Čović i Odalović.

Čović kaže da je Jašari bio "seoski kabadahija", a da Zapad pokušava da ga predstavi kao intelektualca i dodaje da je Jašari 1991.godine posle jednog sukoba sa policijom prebegao u Albaniju gde su ga obučavli penzionisani američki generali NATO i Pentagona.

Tada je formirao osnove OVK i nekoliko puta nelegalno prelazio iz Albanije na KiM sve dok ga srpska policija nije likvidirala u martu 1998. godine u antiterorističkoj akciji koja je trajala dva-tri dana.

Teroristi OVK

Policija je dobila informaciju od Albanaca iz sela Donje Prekaze, koje je Jašari takođe maltretirao, da se on tu nalazi i tada je započela akcija u kojoj je poginulo sedam naših policajaca, a predalo se 30 albanskih terorista. 

Čović kaže da Jašari nije želeo da se preda, iako ga je policija pozivala, a da je ubio svog brata koji je hteo da se preda.

- Sve do likvidacije Jašarija, njegova grupa je bila na listi terorističkih organizacija u SAD, ali je nakon tog događaja skinuta sa liste - naveo je Čović i dodao da je Jašari čak dobio čin majora albanske vojske. 

RepublikaFoto: Starsport
Nebojša Čović

Odalović, koji je od 1997. do 2001. godine bio načelnik Kosovskog okruga, rekao je da je Jašari bio drumski razbojnik koji je oko Srbice zaustavljao i pljačkao svoje neistomišljenike, i Srbe i Albance i čija je banda počinila na desetine ubistava.

- Jašari je likvidiran u kući koju je pretvorio u tvrđavu u kojoj je bio štab OVK, a nije dozvolio civilima da izađu iz kuće što govori o njegovom fanatizmu, ali i o tome da je možda verovao da će ga neko spasiti ili da će se neko od zapadnih moćnika umešati u tu akciju - rekao je Odalović i dodao da je u toj akciji likvidirano 38 terorista, a poginulo je 28 civila.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading