Ministar Antić na međunarodnom Samitu rudarstva u Torontu: Potencijali Srbije su veliki, očekujemo ulaganja

Autor: Republika

Vesti

04.03.2019

14:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sa delegacijom Srbije boravi na Međunarodnom ministarskom samitu rudarstva u Torontu, u okviru najposećenijeg svetskog sajma rudarstva - PDAC, a na poziv ministra prirodnih resursa Kanade, Amarjeeta Sohia i Kanadsko-srpskog poslovnog udruženja - CANSEE.

RepublikaFoto: Republika
Antić u Torontu

Antić je na uvodnom izlaganju u Metro Toronto Convention Centru, pred oko 200 predstavnika rudarskih kompanija, održao prezentaciju o Sektoru rudarstva u Republici Srbiji, i tom prilikom istakao da je Srbija postala zemlja pogodna za investicije, te da se prema istraživanju kanadskog instituta "Frejzer" nalazi na 4. mestu evropskih zemalja po atraktivnosti za ulaganja u rudarski sektor.

- Važno nam je da na ovako velikom svetskom skupu predstavimo potencijale Srbije na pravi način, kako bi sve kompanije, koje u budućnosti budu izrazile  interes da investiraju u rudarstvo, imale u vidu da je Srbija zemlja koja je stvorila sve neophodne uslove za to i spremna je da se razvija.

RepublikaFoto: Republika
Samit rudarstva u Torontu

- Srbija ima dugu tradiciju u rudarstvu i sve analize pokazuju da su prethodnih godina značajno povećana ulaganja u ovaj sektor. Naša zemlja postala je popularna za ovu vrstu investicija, naročito ako u obzir uzmemo nedavno zaključeno strateško partnerstvo sa rudarskim gigantom, kompanijom ZiJin u Boru, koje za Srbiju predstavlja istorijski rezultat. Uz projekcije proizvodnje bakra za budući period, na koje se strateški partner obavezao, upravo očekujemo znatno veće učešće rudarstva u BDP-u, rekao je ministar Antić.

On je istakao da Srbija ima veliki broj potencijalnih rudnih nalazišta ali i savremen zakonodavni okvir koji obezbeđuje sigurnost za investicije, a da je Zakonom o rudarstvu iz 2015. godine u Srbiji napravljena povoljna sredina za domaća i strana ulaganja.

RepublikaFoto: Republika
Srpski ministar energetike na Samitu rudarstva u Torontu

- Dokaz za to je i projekat nalazišta bakra i zlata "Čukaru Peki" kod Bora koji je od izuzetne važnosti za Srbiju i predstavlja veliki ekonomski potencijal, a realizuje ga ZiJin preko kompanije Rakita. Značajan projekat je i "Jadar" kod Loznice, koji predstavlja nalazište litijuma svetske klase i razvija ga kompanija Rio Tinto, a sa kojim bi kroz nekoliko godina Srbija mogla da učestvuje sa 10 odsto u ukupnoj proizvodnji litijuma u svetu. Rudarstvo je velika razvojna šansa Srbije i očekujem da će ovi projekti, zajedno sa razvojem RTB Bor, značajno uticati na ubrzani privredni rast zemlje, naglasio je ministar.

Ministar Antić je podvukao da upravo zahvaljujući odlučnoj politici Vlade i predsednika Aleksandra Vučića, velike rudarske kompanije Srbiju prepoznaju kao zemlju širokih potencijala gde sa sigurnošću mogu da razvijaju velike projekte i investicije, a to su u svojim izlaganjima na Samitu potvrdili i predstavnici kompanija koje već posluju u Srbiji.

Na samitu su u srpskoj delegaciji, uz ministra Antića i ambasador Republike Srbije u Kanadi Nj. E. Mihailo Papazoglu, državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike prof. dr Stevica Deđanski i pomoćnik ministra za sektor rudarstva i geologije, Ivan Janković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading