Bondstil zatvara svoja vrata? Evo šta na to kaže komandant američke vojne baze na Kosovu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

03.03.2019

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu pukovnik Roj Makareg je, povodom medijskih navoda da bi vojne snage SAD mogle da se povuku zbog odbijanja vlasti u Prištini da ukinu takse na srpsku robu, izjavio za Tanjug da se "takve odluke donose na političkom nivou".

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Roj Makareg

- Američka ambasada u Prištini veoma je jasno istakla našu nacionalnu poziciju. Mi, kao KFOR, ostajemo privrženi našoj misiji određenoj Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija- kazao je Makareg.

Komandant KFOR Multinacionalne borbene grupe Istok takođe je prokomentarisao i navode da bi Bondstil mogao da bude zatvoren i da bi umesto njega mogla da bude izgrađena nova baza na severu Kosova.

- Na severu Kosova već postoji baza KFOR, Kamp Noting hil, i ne postoji plan za izgradnju nove - poručio je Makareg.

 

 

Komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu pukovnik Roj Makareg-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prištinski list "Koha ditore" u petak je preneo saopštenje američke ambasade u Prištini u kojem je navedeno da su SAD potvrdile podršku KFOR i prisustvu američkih trupa u vojnoj bazi Bondstil na Kosovu.

- Politika SAD je da još uvek podržava KFOR i prisustvo američkih vojnika u bazi Bondstil, koji održava sigurno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu. Kao i svuda u svetu, ovaj i drugi rasporedi američkih trupa podležu redovnoj kontroli - navodi se u saopštenju.

Prištinski mediji spekulisali su prethodno da bi naredna mera SAD mogla da bude povlačenje američkih snaga u sastavu KFOR koje se nalaze u vojnoj bazi Bondstil, a zbog odbijanja Prištine da postupi po zahtevima Vašingtona za suspenziju sto odsto uvećanih taksi na robu iz Srbije i BiH.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading