Zukorlić: Imam informaciju da se stavlja katanac na Bondstil, ali pravi se novi!

Autor:

Vesti

02.03.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Imate mesec dana fore da rešite stvar, sklonite vašeg premijera Ramuša Haradinaja, koji odbija da ukine takse na srpsku robu, odblokirajte dijalog ili zaboravite na našu vojnu zaštitu iz Bondstila", poruka je koji su izaslanici Donalda Trampa u lice sasuli Ramušu Haradinaju i Hašimu Tačiju.

Bondstil

O drami na Kosovu izveštavaju i prištinski mediji navodeći da se sprema "ozbiljan američki udar".

- SAD su upozorile da bi mogle povući svoje trupe sa Kosova ako takse ne budu suspendovane jer ta mera podriva partnerstvo Prištine i Amerike. Ako takse ne budu ukinute, doći će do ozbiljnih posledica. Osim zabrane viza i suspenzije pomoći u oblasti bezbednosti, neuspeh u ukidanju taksi i blokiranje dijaloga može dovesti do toga da SAD zatvore Bondstilov kamp - strahuju u Prištini.

KO JE VEĆA ŠTETOČINA

Odmah po okončanju razgovora sa Džonom Eratom i Bradom Berklijem, zvaničnicima za evropska pitanja Saveta za nacionalnu bezbednost, koji su Albancima preneli Trampove reči, Tači je pojurio da nađe nove partnere sa kojima bi formirao većinu sa novim premijerom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Moramo raditi zajedno sa SAD bez ikakvih interesa i nećemo dozvoliti da dnevnopolitički interesi kompromituju naše odnose sa Amerikancima, koji su najzaslužniji za kosovsku nezavisnost - podvukao je Tači, koji je potom odjurio u Tiranu na sastanak sa Ramom.

S druge strane, Haradinaj, koji je demonstrativno napustio sastanak sa Amerikancima i koji se gotovo pobio sa Tačijem (pogledaj okvir), krivicu za odluku Amera da se povuku iz Bondstila prebacio je na Tačija.

- Svojim idejama o podeli i korekciji granica predsednik Tači je naneo štetu napretku države i zato smo dospeli u situaciju u kojoj smo danas - rekao je Haradinaj.

RepublikaFoto: Tanjug/E. TAHIROVIĆ
Ramuš Haradinaj

KATANAC NA BAZU

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, koji je i član odbora za bezbednost, za Srpski telegraf uverava da će uskoro biti stavljen katanac na Bondstil.

- Moja informacija je da se povlače iz Bondstila, ali da će praviti novu bazu severnije, između Leposavića i Mitrovice. Ne znam koliko je to pouzdano, ali svakako verujem da su Amerikanci odlučni da izguraju svoje. Njihove zahteve Priština će morati da realizuje na ovaj ili onaj način, a postoji opcija i da Haradinaj hoće da izazove pad vlade ne odustajući od taksi kako bi mu porasla popularnost. Videćemo šta je od toga tačno - navodi Zukorlić.

Stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić za naš list dodaje da će američke mere biti drastične.

RepublikaFoto: Tanjug
Muamaer Zukorlić

- Pa čak i da ispoštuju zahtev za ukidanjem taksi, Amerikanci im nikad neće oprostiti neposlušnost. Vašington će sigurno da nastupi sa drastičnim merama, u krajnjoj liniji opcija je i napuštanje Bondstila - smatra Dragišić.

Šetnja, pa večera sa Ramom

Drugi put za svega dve sedmice Hašim Tači i Edi Rama večerali su zajedno, ovog puta u jednom popularnom restoranu u Tirani. Do susreta je došlo nakon dva naporna dana koje je Tači imao tokom susreta sa Amerikancima Džonom Eratom i Bardom Barklijem u Prištini, a mediji navode da su Tači i Rama najpre prošetali ulicama Tirane.

Inače, njih dvojica blisko sarađuju po pitanju nastavka dijaloga i sporazuma sa Beogradom.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading