ALEKSIĆ U TRSTENIKU MULJAO GDE JE STIGAO: Tužilaštvo 20 meseci ćuti o prijavi revizora

Autor:

Vesti

21.08.2017

20:00 >> 19:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilaštvo u Trsteniku već 20 meseci ne preduzima ništa da procesuira malverzacije bivšeg opštinskog rukovodstva u Trsteniku, na čijem je čelu bio Miroslav Aleksić, iako im je državni revizor dostavio obimnu dokumentaciju o tome.

RepublikaFoto: twitter@MiikiAleksic
Osumnjičen za malverzacije: Miroslav Aleksić

Dopis revizora zaveden je u tužilaštvu 29. decembra 2015. godine i u njemu se taksativno nabraja kako je samo tokom 2014. godine opštinski budžet ojađen za nekoliko desetina miliona dinara.

Izveštaj revizora, koji je pun nespornih dokaza o teškom kršenju zakona u Trsteniku, dostavljen je tužilaštvu sa zahtevom da "preduzme potrebne radnje iz svoje nadležnosti". Protiv Aleksića, miljenika reketaškog Kurira, podneta je i krivična prijava, koju je kruševačka policija takođe dostavila istom tužilaštvu (u februaru 2016), u kojoj se u čak deset podrobno opisanih stavki do detalja raskrinkava kako se novac građana odlivao u privatne džepove predsednika opštine, njegovih prijatelja i srodnika.

GDE NESTAŠE MILIONI?

Prijava revizora protiv čelnika Trstenika ima nekoliko stavki. Prva se odnosi na nenamensko trošenje kredita koji je opština uzela za navodnu izgradnju industrijske zone preko preduzeća "Zapadna Morava". Iznos od čak 60,68 miliona dinara prebačen je toj firmi, ali nije iskorišćen za industrijsku zonu, već za izmirenje obaveza koje je to trgovinsko preduzeće imalo prema poveriocima, kao i za plate i otpremnine radnicima, suprotno Zakonu o budžetskom sistemu.

Revizor je takođe otkrio i da su mesne zajednice opštine Trstenik plaćale i evidentirale potrošnju goriva iako uopšte nisu imale automobile. Tako je nestalo 1,14 miliona dinara. Takođe, opština nije kontrolisala rad MZ Trstenik, gde je 2005. uveden samodoprinos na 10 godina, sa ciljem da se prikupi 120 miliona dinara za različite namene. Međutim, od građana su uzeta čak 22 miliona dinara više i taj novac je potrošen bez ikakve kontrole. Da sve bude još gore, u šest preduzeća je radnicima punih sedam godina odbijan deo zarade na ime samodoprinosa, a novac nikad nije uplaćen na račun MZ. Zbog toga su podnete krivične prijave protiv nepoznatih počinilaca.

SLAGAO BEZ PARDONA

Ni tu nije kraj kriminalu u Trsteniku, pre će biti da je ovo samo vrh ledenog brega. Revizor je, između ostalog, otkrio da se i te kako muljalo i sa projektom "Park na vodi - akva-park", za koju je država (samo za prvu fazu radova) uplatila 55 miliona dinara. Taj novac, međutim, umesto na budžetskom tekućem računu, kao što nalaže zakon, završio je na računu SC "Trstenik", i to pod stavkom "sopstveni prihodi". Na taj isti račun, mimo svih propisa, i opština Trstenik je uplatila 11 miliona dinara, na ime sufinansiranja projekta u iznosu od 20 odsto.

29. decembra 2015. godine prijava revizora dostavljena je tužilaštvu

Miroslav Aleksić juče nije bio dostupan na broj telefona poznat redakciji na koji smo ga dobijali prethodnih dana. Ipak, kada smo prošle nedelje pisali o malverzacijama u Trsteniku, on je sve negirao, a izgovorio je i sledeću rečenicu, koju smo i objavili:

- Poslovanje i moj rad kao prvog čoveka Trstenika češljala je državna revizorska komisija šest meseci. To vam sve govori - naveo je Aleksić.

A šta bi rekao sada kada smo pribavili i taj izveštaj, koji je revizorska institucija zbog više nego osnovane sumnje na kriminalne radnje dostavila tužilaštvu, nažalost, nismo uspeli da saznamo.

Ostaje samo pitanje: zašto se tužilaštvo ne oglašava već 20 meseci?

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading