Hrabri Rus branio Srbiju od šiptarskih terorista

Autor:

Vesti

21.08.2017

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rus iz Južne Osetije Albert Ahsarbekovič Andijev rame uz rame sa srpskim vojnicima na Paštriku branio je Srbiju od šiptarskih terorista.

RepublikaFoto: youtube.com/texom7878
Veliki borac: Albert Andijev

Prešao je hiljade kilometara da pomogne braći Srbima, a žarku želju da pomogne odbranu Kosova od brojčano daleko moćnijeg neprijatelja nije mu ugasila ni teška povreda desnog oka u jednoj od borbi, posle čega je ostao trajni invalid. Sada je pokrenuta peticija da se Albertu da srpsko državljanstvo.

Vaš neprijatelj je i moj

- Redovno sam pratio situaciju na Kosovu i do poslednjeg trenutka mislio da Rusija neće dozvoliti da se desi to što se desilo. U to vreme sam bio u Kijevu i otišao sam pravo u vašu ambasadu sa zahtevom da mi odmah daju vizu za Srbiju ili ću u nju ući drugim putem. Jednostavno, vaš neprijatelj je bio i moj neprijatelj. Odnos Rusa prema Srbiji je uvek bio poseban - objasnio je Andijev kako se našao u Srbiji u aprilu 1999. godine.

Raspoređen je kao snajperista u 549. motorizovanoj brigadi, koja je branila samu državnu granicu prema Albaniji i Makedoniji u dužini od 150 kilometara, a ubrzo po dolasku na Kosmet, 5. maja, teško je ranjen.

- Bio sam na izbačenom položaju, meci su pljuštali na sve strane. Osetio sam jak bol u glavi, metak mi je ušao kroz desnu slepoočnicu i izašao kroz obraz. Osetio sam kako su mi komadi kosti prošli kroz oko. Ipak, prebacio sam snajper na drugo oko i nastavio da pucam sve dok nisam osetio da se gubim. Nekako sam stigao do svoje jedinice, previli su mi oko i sledeće čega se sećam jeste da sam se probudio u Prištini u bolnici - priča Andijev.

Bežao iz bolnice

Ali hrabri borac jedva je dočekao da se vrati na ratište. Iako su lekari savetovali da miruje, on je posle mesec dana ponovo uzeo snajper u ruke.

- Nekoliko puta su me vraćali iz bolnice jer sam hteo da bežim. Na kraju se me odveli u Beograd, ali sam se vratio ranije nego što je trebalo. Morao sam da pomognem saborcima - zaključuje ruski dobrovoljac koji je branio državu do poslednjeg trenutka i povukao se zajedno sa srpskom vojskom. Danas živi u Beogradu, oženjen je Srpkinjom, a peticiju da dobije državljanstvo potpisalo je 1.000 ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading