TRAMPOVA OFANZIVA: Dva specijalca rešavaju Kosovo!

Autor:

Vesti

25.02.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Problem Kosova mora biti što pre rešen... Prema saznanjima Srpskog telegrafa iz pouzdanih diplomatskih izvora, američki predsednik Donald Tramp krenuo je u ofanzivu čiji je konačni cilj postizanje kompromisa između Beograda i Prištine, koji treba da rezultira podelom Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Upravo je to razlog što su u Vašingtonu u samo nekoliko dana donete dve veoma važne odluke koje se direktno tiču kosovskog problema. Prva je postavljanje karijernog i veoma iskusnog diplomate Filipa Rikera na mesto šefa Biroa za evropske i evroazijske poslove umesto Vesa Mičela. To mesto je, podsetimo, ključno u procesu ostvarivanja američkih interesa u ovom delu Evrope, a Riker veoma dobro poznaje situaciju u regionu s obzirom na funkcije koje je dosad obavljao (pogledajte okvir). S druge strane, ne treba zanemariti ni to da je poznat kao jedan od najvećih NATO lobista, odnosno zagovornika teze da sve države na Balkanu treba da postanu deo Alijanse, što može da ukaže na to da će se pritisak na Srbiju na tom planu pojačati.

JASNE PORUKE

S druge strane, ključnu ulogu u odnosu na Beograd i Prištinu imaće i Džon Erat, direktor za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost (NSC) SAD, kojeg često nazivaju specijalcem za nemoguće misije. On već sutra stiže u Srbiju, gde će se sastati sa najvišim zvaničnicima naše zemlje. Kako prenose naši izvori, poruke koje će preneti stižu direktno od Trampa, Džona Boltona i Majka Pompea. Da li će on nakon posete Beogradu otići i u Prištinu, zasad se ne zna.

Vučić: Nema ni mapa ni tačaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je spekulacije nemačkih i prištinskih medija o navodno usaglašenim planovima za rešenje kosovskog pitanja.

- Nema nikakvih mapa, nema ničega jer i ne razgovaramo. Kakvih 17 tačaka, nema nijedna tačka. Mora da su to pisali Hašim Tači i Ramuš Haradinaj šta im je palo na pamet. Što je babi milo, to joj se i snilo - poručio je Vučić.

Izvršni direktor Centra za međunarodnu i javnu politiku Mišel Zubenica ocenjuje za Srpski telegraf da su sve vidljiviji primeri iz kojih se vidi koliko je Americi stalo da reši kosovsko pitanje:

 

 

- Očigledno je da SAD potpuno preuzimaju to pitanje i pritisak je sve veći na obe strane da sednu za sto i postignu dogovor do kraja godine. Imenovanje Rikera pokazuje da spoljna politika SAD ne odstupa lako od određenih ciljeva, pa bez obzira na to ko je nov na kadrovskoj poziciji, poruka zapravo ostaje ista, a to je da Trampova administracija ne odstupa od stava da Albancima nikako ne sme da pripadne sve od Kosova, a Srbima baš ništa.

RepublikaFoto: youtube.com/Ljiljan RBiH
Filip Riker

FILIP RIKER

- američki karijerni diplomata

- na pregovorima u Rambujeu 1999. bio predstavnik za štampu američkog izaslanika Kristofera Hila

- na funkciji portparola Stejt departmenta bio 2003. i 2004.

- od 2004. do 2007. bio zamenik šefa diplomatske misije u Mađarskoj

- od juna 2007. godinu dana u američkoj ambasadi u Iraku bio savetnik ambasadora

- američki ambasador u Makedoniji od 2008. do 2011.

- zamenik pomoćnika sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove od 2011. do 2013.

DŽON ERAT

- diplomirao na univerzitetu Džordžtaun i magistrirao strategiju nacionalne bezbednosti na Nacionalnom ratnom koledžu u Vašingtonu

- dugogodišnji službenik za inostrane poslove SAD

- karijeru započeo devedesetih angažovanjem za probleme Balkana

- radio za OEBS na Kosovu

- bio angažovan u kancelariji visokog predstavnika u Sarajevu

- pokrivao Balkan u misiji SAD u NATO i pri Kancelariji sekretara za odbranu

- bio na diplomatskim položajima u Indiji, Brazilu i Turskoj

- aktuelni direktor za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost (NSC)

PRAVI LJUDI

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić kaže da je ovo odličan signal iz Vašingtona.

- S obzirom na to da SAD ozbiljno brinu kako da im region ne izmakne iz ruku, ovi ljudi su pravi profesionalci i nalaze se na pravim mestima u službi, pa zaista mogu da daju impuls postizanju konačnog dogovora. Trampu je očigledno stalo do traganja za najboljom mogućom ekipom, koja će, između ostalog, uvažiti srpske interese u rešavanju kosovskog problema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading