U Srbiji nema slučajeva afričke kuge svinja, preduzete sve mere prevencije

Autor: Republika

Vesti

23.02.2019

13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji nije zabeležena pojava slučajeva afričke kuge svinja, a intenzivno se sprovode sve preventivne mere kako bi se izbeglo širenje bolesti iz susednih zemalja, rečeno je Tanjugu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

RepublikaFoto: pixabay.com


V.d direktora Uprave za veterinu Emina Milakara rekla je Tanjugu da je među tim merama i odstrel divljih svinja, započet u skladu sa planiranom dinamikom korisnika lovišta, koja je u nadležnosti Uprave za šume.

- On je pojačan u svim pograničnim područjima, naročito ka granici sa Rumunijom, a suština je da se smanji populacija divljih svinja kao mogućih prenosilaca virusa afričke kuge, i svi lovci su dužni da postupaju u skladu sa uputstvima i instrukcijama koje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede - rekla je Milakara Tanjugu.

Ona je navela da do sada nije bilo sumnji, kao ni pojava slučajeva afričke kuge u Srbiji. 


Takođe je istakla da je važno da farmeri, odnosno svi oni koji uzgajaju svinje sprovode propisane biosigurnosne i higijenske mere. 

- Važno je da ne izvode svinje na pašu, da ih strogo drže u zatvorenim objektima gde će sprovoditi redovne mere čišćenja, dezinfekcije, deratizacije jer se na taj način sprečava mogući kontakt sa divljim svinjama i mogući prenos virusa - navela je sagovornica Tanjuga.

Takođe, trebalo bi ograničiti prilaz farmi svim nepoznatim licima, jer virus može da se prenese preko kontaminirane odeće i obuće. 

Ako je od vlasnika farme istovremeno i lovac obavezno je da pre ulaska na farmu očisti i dezinfikuje opremu.


Takođe, ishrana pomijama je zabranjena jer postoji rizik da se u ostacima hrane životinskog porekla nađe virus, dodala je Milakara.

Hrana za svinje treba da bude koncentrovana, kao i da se postave dezinfekcionere barijere na ulasku u dvorište. 

- Svaku promenu zdravstvenog stanja jedne ili više svinja vlasnik je u obavezi da prijavi nadležnom veterinaru. Suština je da se što pre utvdi postojanje virusa i na vreme izbegnu ogromne posledice i ekonomska šteta - podvukla je Milakara.

Ona je navela da je još 2017. godine, kada je registrovana pojava bolesti u Rumuniji formiran Nacionalni krizni centar, izdate su brošure, obaveštenja namenjena vlasnicima životinja, korisnicima lovišta, veterinarskim stanicama…

Takođe je dodala da je pojačana kontrola na graničnim prelazima sa Rumunijom, Mađarskom, Bugarskom gde je registrovana pojava bolesti i donete su naredbe, uputstva i instrukcije koje definišu obaveze svih učesnika, u prevenciji pojave afričke kuge svinja.

Vlada Srbije donela je zaključak kojim su definisane obaveze svih organa i institucija u postupku sprovođenja mere zaštite.

- Sprovođenje naređenih mere je intenzivno na području srednjeg, južnog i severnog Banata i područjima koja su ugrožena. Uprava za veterinu radi redovnu kontrolu sprovođenja mera preko regionalnih kriznih centara - dodala je Milakara.

Na sajtu uprave mogu se takođe naći sva obaveštenja vezana za afričku kugu svinja.

Smanjenje populacije divljih svinja najvažnija je mera u sprečavanju pojave zarazne bolesti afričke kuge, ukazuju stručnjaci i nadležni. 

Ministarstvo poljoprivrede je zato donelo naredbu o odstrelu divljih svinja.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je plan da se u naredna dva do četiri meseca populacija divljih svinja redukuje čak i za 70 odsto. 

Nedimović je naveo da higijensko-zdravstveni odstrel neće ugroziti opstanak populacije divljih svinja, te da je ta mera neophodna kako bi se što više redukovao broj eventualnih prenosilaca virusa afričke kuge.

On je rekao da nema leka za afričku kugu svinja i da gde se ta bolest pojavi mora doći do eutanazije. 

U cilju suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne afričke kuge svinja u Srbiju, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdalo je pre dvadesetak dana naredbu o preduzimanju mera koje se prevashodno odnose na strogu kontrolu prometa i uvoza živih svinja i proizvoda svinjskog porekla u zemlji.

Među merama je sprečavanje prodora mesa, prerađevina i svega ostalog iz zemalja koje imaju taj problem, a što može ugroziti životinjski svet. 

Prema naredbi koju je izdalo resorno ministarstvo, uvozna dozvola može da se izda ako ne postoji rizik po zdravlje životinja što se utvrđuje u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i Direktivom Uprave za veterinu kojom je jasno precizirano postupanje po svakom zahtevu. 

Afrička kuga svinja je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja koja se prenosi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom i vodom, odećom i obućom, inficiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, glodarima, insektima.

 

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading