Komadant KFOR: Nema mesta za strah, martovski pogrom ne može se ponoviti

Autor: Tanjug

Vesti

22.02.2019

22:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavnokomandujući Kfora za Kosovo i Metohiju general-major Lorenco D'Adario apelovao je na političare da se okanu zapaljive retorike upozorivši da najmanja izjava može da dovede do incidenata. Govoreći o bezbednosnoj situaciji na KiM, D'Adario je u intervjuu za "Politiku" rekao da ništa ne ukazuje da bi moglo da dođe do bilo kakve incidentne situacije.

Foto: Ilustracija

Dodaje, međutim, da ga brinu izjave koje dolaze sa obe strane.

- Retorika može da stvori zaoštrenu atmosferu gde najmanji incident može da se pretvori u veći. Pozivam sve strane da izbegavaju oštru retoriku - poručuje.

Upitan da prokomentariše pretnju gradonačelnika južne Mitrovice da će silom "ujediniti" grad sa severnim srpskim delom, kao i pretnju oružjem kosovskog premijera Ramuša Haradinaja ukoliko bilo ko krene u podelu ili eventualno razgraničenje KiM, D''Adario napominje da je zadatak Kfora da obezbedi sigurno okruženje za sve.


- Imamo u vidu političke izjave, ali mi i razgovaramo sa svima - sa srpskim i sa albanskim predstavnicima. Razgovaramo sa svim kosovskim strukturama, počev od centralnog do lokalnog nivoa. Sa svima imamo dobru saradnju. Nepristrasni smo, jer naš je mandat da svima pružimo i garantujemo bezbednost - rekao je on. 

 

 

On je podsetio je da Kfor često izvodi vežbe na celoj teritoriji Kosova, ističući da želi da uvek bude spreman i odgovori na eventualne izazove. 

- Uostalom, KFOR je tu da obezbedi uslove kako bi dijalog mogao da se nastavi, radi budućnosti sadašnjih i generacija koje dolaze - rekao je D''Adario. 

Na konstataciju da su Srbi zabrinuti da bi u svetlu pretećih izjava mogao da se ponovi 17. mart 2004. godine, on navodi da ne misli da ima mesta za strah. 

- Od 2004. godine mnoge su se stvari promenile. Ali glavna stvar je da se izbegavaju provokacije. Bilo da se radi o ulici ili da je reč o političarima. Čitavo Kosovo je za nas jako važno. I sever i jug. I vi ste Evropljani kao i mi. Kada se ovde postigne rešenje, to će doneti poboljšanje svima. I Kosovu i Evropi. Ovo je naš komšiluk. Ali mi se ne bavimo politikom - poručio je D''Adario.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading