"Skotu zakon leži u topuzu"

Autor: Tanjug

Vesti

22.02.2019

16:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši diplomata Vladislav Jovanović rekao je danas da je ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, izjavom da je Srbija na pogrešnoj strani sveta zbog stava prema Venecueli, prekoračio granicu diplomatski dopuštenog izražavanja i ocenio da je to veliki propust američkog zvaničnika.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Kajl Skot

- Ambasador Skot je predstavnik velike sile, trenutno najmoćnije na svetu. Svaka sila, pa i ta, pravo izvlači iz snage, iz topuza - rekao je Jovanović Tanjugu.

Skot je, navodi, sebi dozvolio da podučava zemlju domaćina o tome kako treba da sagledava svoje interese, ali i "arogantno" i prilično prepotentno prisvojio "pravu stranu istorije".

- To što Amerika deluje prema jednoj suverenoj članici Ujedinjenih nacija protivno povelji UN i osnovnim principima međunarodnog prava, nije osnov za zaključak da će i istorija to prihvatiti. To je posledica i izraz arogancije i prepotencije velike sile - kaže Jovanović.

Dodaje da je podučavanje zemlje domaćina kako treba da sagleda svoje interese arogantno, superiorno i da nije u skladu sa diplomatskim jezikom.

 

 

- Ali velike sile gledaju na svet i na male zemlje s visine svoje moći i polazeći od svoje moći i tako utiru put svojim interesima u drugim zemljama, a ne poštovanjem bazičnih principa međunarodnog prava i korektnijim i prihvatljivim razgovorima između strana - rekao je Jovanović.

On dodaje da je reakcija Srbije bila direktna i jedina moguća.

- Kakva izjava, takva i reakcija, jer je ambasador sebi dozvolio da direktno smatra zemlju domaćina zemljom maloletnicom koja nije u stanju da brine o svojim interesima - kaže Jovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading