POSLEDNJA MISIJA PRED IZBORE: Delegacija Evropskog parlamenta u Beogradu i Prištini

Autor: Tanjug

Vesti

22.02.2019

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoka delegacija Evropskog parlamenta predvođena izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom boraviće u Beogradu i Prištini od 27. februara do 2. marta.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Dejvid Mekalister i Aleksandar Vučić

Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora EP i izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister predvodiće sedmočlanu delegaciju evropskih parlamentaraca koji će se prvo u Beogradu, a zatim i u Prištini, sastati s političkim liderima, predstavnicima parlamenata, opozicije i civilnog društva.

- Cilj posete je procena političke situacije na terenu kao i trenutnih odnosa Srbije i Kosova sa EU, uključujući i reformsku agendu, ali i dijalog Beograda i Prištine u kome posreduje EU - najvljeno je u Evropskom parlamentu.


Mekalister je rekao da će ova poseta verovatno biti i poslednja misija delegacije Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta u ovom mandatu, s obzirom na predstojeće izbore u maju.

- Zapadni Balkan je prioritet spoljne politike EU. Mi moramo da podržimo i Srbiju i Kosovo u izgradnji jakih demokratskih institucija. Povrh svega, moramo da postignemo i dobrosusedske odnose među svim zemljama regiona - poručio je Mekalister pred posetu.
Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Izvestilac za Srbiju dodaje da Evropski parlament pridaje veliku važnost dešavanjima u Srbiji i na Kosovu, kao i željama njihovih građana. 


- Zato i dolazimo da se u ovom ključnom periodu sastanemo i s političkim liderima i sa civilnim društvom - zaključuje Dejvid Mekalister.

Pred ovu posetu u Briselu podsećaju da je Evropski parlament krajem novembra 2018. godine usvojio Rezolucije o Srbiji i o Kosovu.

"Evropski poslanici pozdravili su nastavak angažovanja Srbije na putu EU integracija i pozvali vlasti da intenziviraju reforme u oblasti vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i da nastave reformu javne administracije u zemlji", navodi se u saopštenjeu Evropskog parlamenta.
Foto: Tanjug
Dejvid Mekalister

Rezolucija o Kosovu ukazuje na zabrinutost Evropskog parlamenta zbog nedostatka političkog konsenzusa koji podriva reformski put. Od prištinskih vlasti zatraženo je da ulože više napora u borbu protiv korupcije i reše probleme tzv. "zarobljne države" i prekomernog političkog uticaja. 

U obe Rezolucije evropski parlamentarci su naveli da dogovor u dijalogu Beograda i Prištine ne bi trebalo da se zasniva na etnički homogenim državama.

"Svaki budući sporazum biće prihvatljiv jedino ako je dogovoren između Srbije i Kosova i ako uzima u obzir regionalnu stabilnost i međunarodno pravo", ističu u Evropskom parlamentu.

Sedmočlana delegacija Evropskog parlamenta svoju posetu počeće u Beogradu 27. februara. Za 28. februar zakazana je i beogradska konferencija za medije šefa delegacije Dejvida Mekalistera.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading