Dačić: Pitajte Jeremića koji je njegov predlog za Kosovo?

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

21.02.2019

15:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponovio je danas će se srpski narod izjasniti na referendumu o sporazumu sa Kosovom, ako ga bude, a kolegu iz Vlade Nenada Popovića, s kojim se otvorila debata o ideji razgraničenja - da li je ona u suprotnosti sa Ustavom ili ne, pita zašto je u vladi ako se ne slaže sa predlogom predsednika države.

RepublikaFoto: Tanjug/O. STEVANOVIĆ
Ivica Dačić

Popović smatra da ideja o "razgraničenju" ne može da bude zvanična državna politika, jer je ona, u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije u čijoj preambuli stoji da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije. 

Celo Kosovo je Srbija, ni metar manje, navodi Popović, a Dačić podseća da je Beograd ušao u dijalog sa jasnom pozicijom da je Kosovo autonomija u okviru Srbije. 

Dačić kaže da su kada je on prekjuče pomenuo razgraničenje, o kojem je ranije govorio i Vučić, reagovali Vuk Jeremić, Dveri, Sanda Rašković Ivić, Nenad Popović, ali i Ramuš Haradinaj, što znači da je ta ideja nešto što Kosovu ne odgovara.

- Pitajte Vuka Jeremića šta je njegov predlog. Pitajte Nenada Popovića šta je njegov predlog. Ne znam zašto sedi u vladi ako se ne slaže sa predlogom predsednika. Stvarno ne znam - kaže on.


Dačić dodaje da će to Popovića pitati na sednici Vlade.

Kako kaže, zalaže se da se dogovor nađe u skladu sa Rezolucijom 1244. 

- Ako ne možemo, dajte da nađemo neki dogovor - rekao je Dačić i podsetio da je o razgraničenju govorio i nekadašnji premijer Zoran Đindić, ali da ga niko ne optužuje da je izdajnik.

Na stav Popovića da "nikakvu drugu politiku, osim postizanja kompromisa u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244, Vlada nikada nije utvrdila", reagovao je danas i predsednik Vučić rečima:

- Svaka čast, tako bi trebalo, i super je to, nego - što to nisi uradio 2008. godine, jer si bio potpredsednik tada vladajuće stranke. Što to nisi zaštitio tada? Mi ga danas štitimo - rekao je Vučić. 

Dačić je danas ukazao i da su ranije postojali predlozi za podelu Kosova, ali da ih Srbija nije prihvatala i da to više niko ne nudi. 


Dačić upozorava da, ako oteraju Srbe, nećemo imati ni sever Kosova i to ljudi treba da znaju. 

Dodaje da se Priština sada vraća na svoju platformu koja kaže da promena kosovskog ustava ne dolazi u obzir, a to misli i stotinak zemalja koje ih priznaju.

On poručuje da bi izmedu te dve pozicije trebalo tražiti prostor za kompromis i kaže da su svi imali prostor u okviru unutrašnjeg dijaloga da iskažu svoje ideje a on nije čuo ni jednu drugu ideju osim te.

- Ove dve opcije nisu prihvatljive za kompromis, nije izneta nijedna druga ideja - naveo je Dačić i dodao da, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo ideju o razgraničenju, usledila je detonacija negativnih izjava.

Navodi da je Jeremić bio ministar spoljnih poslova i da su tada 84 zemlje priznale nezavisnost Kosova, da je kreirano pitanje Međunarodnom sudu pravde i da je usledio katastrofalan odgovor, da je dijalog prebacen iz Un u EU i da su ostali granični prelazi na Jarinju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading