Tramp i Kurc razgovarali i o Kosovu: Evo šta je austrijski kancelar tražio od šefa SAD

Autor: Tanjug

Vesti

20.02.2019

22:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zatražio je danas, u razgovoru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Vašingtonu, veće angažovanje SAD u rešavanje kosovskog pitanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sebastijan Kurc i Donald Tramp

Kurc, koji je prvi austrijski kancelar koji se u Beloj kući sastao sa jednim američkim predsednikom u poslednjih 13 godina, kako je preneo novinarima posle razgovora, rekao je da SAD na Kosovu "imaju jak uticaj koji bi mogle pozitivno iskoristiti".

Austrija, istakao je Kurc, pozitivno gleda na dijalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija i podržala bi razmenu teritorija, iako se to radi o škakljivoj temi.

- Ako se dve strane oko nečeg dogovore Evropljani ne bi trebalo da im stoje na putu, a tako ni Amerikanci - poručio je Kurc.

 

 

On je preneo da je Tramp izrazio želju da Austrija poveća budžet za vojsku, a Kurc mu je jasno stavio do znanja da Beč poštuje njegov stav, ali da Beč svoja budžetska pitanja sam odlučuje.

Kurc je priznao da Austrija ima manje izdatke za svoju odbranu od drugih država, ali što se tiče učešća u međunarodnim mirovnim misijama je nadprosečno zastupljena.

- Verujem da u suštini američka administracija ima interes za dobrim odnosima, ali u mnogim pitanjima smo različitih mišljenja - opisao je razgovor sa Trampom.

Kurc: Gas ćemo kupovati iz Rusije

Prema njegovim rečima, velika tema sa Trampom bio je i Severni tok 2, a Kurc je kazao da Austrija ima jasan stav po tom pitanju jer postoji potreba za osiguranje snabdevanja gasom.

- Mi podržavamo taj projekat - podvukao je, on dodajući da je Austrija otvorena i za isporuke tečnog američkog gasa, ali da aktuelno cena nije konkurentna.

- Zbog toga cge Austrija gas i dalje, uglavnom, kupovati iz Rusije - objasnio je Kurc.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading