Profesor sa Sorbone o poseti Makrona: Važan događaj

Autor: Tanjug

Vesti

16.02.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstojeća poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji je sama po sebi veoma važan događaj čiji je cilj da doprinese normalizaciji odnosa dve zemlje, smatra francuski istoričar i inostrani član SANU Žan-Pol Bled.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Vučić i Makron

- Biće to prvi dolazak jednog francuskog predsednika još od Žaka Širaka 2001. Prošlo je 18 dugih godina. Njen cilj je da doprinese normalizaciji odnosa između Francuske i Srbije - rekao je Bled za današnje "Večernje novosti".

To će, dodaje, za logičnu pozitivnu posledicu imati dalji razvoj saradnje koja se, imajući u vidu istorijske veze, podrazumeva. 

- Otkako je preuzeo funkciju, Emanuel Makron ima želju da dinamizira spoljnu politiku Francuske, u opštem smislu, a s tim u vezi, odnosi sa Srbijom su od velikog značaja, jer je ona nezaobilazan partner na Balkanu - kaže francuski profesor sa Sorbone. 

Čini se, dodaje, da je na određen način u odnosima sa Srbijom čak staro prijateljstvo u Francuskoj ponovo osvojilo teren. 

Među običnim svetom postoji privrženost što je osnažila i stogodišnjica zajedničke pobede u Prvom svetskom ratu i izuzetnih francusko-srpskih odnosa iz tog perioda, navodi on.

 

 

Bled je, inače, kako sam kaže iz solidarnosti sa srpskim narodom bio u Beogradu tokom bombardovanja Srbije pre 20 godina.

Na pitanje da li su pregovori u Rambujeu i Kleberu bili uvod u bombardovanje Bled kaže da su oni bili zasnovani na nepoznavanju istorije jer "nas istorija uči da Srbi ne pristaju na ultimatume. Videlo se to i 1914. i 1941. a onda eto i 1999. godine".

U međuvremenu, 20 godina posle bombardovanja, došlo je do ublažavanja stava koji je u ono vreme vladao u Francuskoj. 

- Stvari su se dešavale tiho, bez naglih promena. Ovaj fenomen se događao, čini mi se brže nego što smo očekivali, što je siguran sam, zasnovano i na činjenici da nas je kroz istoriju vezivalo savezništvo. Postoji pozitivan pomak, uvek naravno može bolje, ali smo na dobrom putu - zaključio je francuski istoričar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading