Skandal u vrhu EU: Srpkinja uzimala informacije od belgijskih obaveštajaca, pa ih slala Rusima

Autor: Republika

Vesti

15.02.2019

17:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najviših zvaničnika belgijske obaveštajne zajednice optužen je da radi za Rusiju, što je posebno zabrinulo zvaničnike EU i NATO, čija se sedišta nalaze u Briselu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Istraga belgijskih tužilaca i komiteta za nadzor belgijskog parlamenta dovela je do saznanja da je major Klemon Vandenbor, šef belgijske vojnoobaveštajne službe ADIV prosleđivao tajne podatke jednoj ženi srpskog državljanstva za koju se veruje da je ruski agent.

Izveštaj je objavljen u četvrtak u belgijskom listu "De Morgen" koji se poziva na izvore iz ADIV.

Kako piše ovaj list, belgijski obaveštajni zvaničnici su nakon terorističkog napada 2015. godine stupili u kontakt sa kolegama iz Srbije kako bi otkrili na koji način džihadisti dolaze u Evropu preko takozvane Balkanske rute.

Jedan od njegovih saradnika je rekao da je tokom specijalne operacije u Srbiji 2016. godine Vandenbor omogućio Srbima pristup tajnim podacima.

Međutim, istraga pokazuje da je neimenovana Srpkinja, koja je dobila pristup poverljivim podacima, zapravo dvostruki agent i da radi za Rusiju.

- Srbija koja lebdi između Istoka i Zapada je poznato leglo špijuna - navodi list u tekstu od četvrtka.

Osim njega optužen je i jedan neimenovani major.

Ako se dokaže da su Vandenbor i major radio za Rusiju, slučaj bi nalikovao na onaj Hermana Sima, zvaničnika estonskog ministarstva odbrane, koji je osuđen zbog špijunaže za Rusiju u Talinu 2009. godine.

Vandenbor, šef kontraobaveštajnog odeljenja, takođe je dobio zabranu pristupa, nakon što je optužen za ilegalno uništavanje osetljivih dokumenata i lošeg upravljanja, dodao je "De Morgen".

On je navodno negirao sve optužbe.

Ovaj izveštaj usledio je nakon što je Evrospka unija procenila da "oko 250 kineskih i 200 ruskih špijuna" funkcioniše iz svojih ambasada i misija u Briselu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
vlada

15.02.2019 20:29

Verni sam citalac,samim tim i kupac vaseg lista, i koliko mi to vreme i posao i porodicne obaveze dozvoljavaju cesti posetilac vaseg sajta,pisem vam zbog jedne stvari,o kojoj sam vam pisao letos (jul meses, mislim) rec je nasim Haskim osudjenicima, nemaju para, loseg su zdravstvenog stanja, itd.... Milan Martic,Nebojsa Pavkovic,Lukic, itd... Milom VAS, Estonija je u EU i NATO-u, Martic i Dragomir Milosevic tamo ''zive'' u krajnje ne humanim uslovima, molim VAS da bar jednom nedeljno u nekom broju posvetite paznju nasim zemljacima Srbima,pravoslavcima, braci koji negde u 4 zida u sobi 2 sa 2m, robijaju NI KRIVI NI DUZNI. POZDRAV ZA SVE U SRPSKOM TELEGRAFU! :)