Ružić o protestima: Deža vi, građani će opet biti iznevereni

Autor: Tanjug

Vesti

12.02.2019

22:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar državne uprave i lokalne samouprave i član Glavnog odbora SPS-a Branko Ružić izjavio je večeras da postoji korelacija između protesta 1996/97 i protesta "Jedan od pet miliona" koji se trenutno održavaju u nekoliko desetina gradova u Srbiji, i da će očekivanja građana, kako je rekao, kao i tada, "ponovo biti izneverena".

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Branko Ružić

On je za N1 televiziju rekao da svaki građanin ima pravo da iznese svoj protest na način koji smatra primerenim, a da je u skladu sa zakonom, i da je uveren da među ljudima koji izlaze na ulice ima onih koji imaju razloge za nezadovoljstvo, ali dodaje i da ne može da proceni ko je inicijator tih protesta, ko artikuliše zahteve, a ko ih prezentira.

- Bavimo se politikom, šta su politički ciljevi? Je l'' se traže izbori ili se traži bojkot? Izbori su najmanji problem - rekao je Ružić, objavljeno je na sajtu te televizije.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Prema njegovim rečima, priotesti su "deža vi", odnosno postoji korelacija sa protestima devedesetih godina prošlog veka protiv režima tadašnjeg predsednika SPS-a Slobodana Miloševića.


- Postoji korelacija između načina na koji se protesti sprovode, ko želi da artikuliše ciljeve i ko želi da uzme nešto od te energije - neko će reći da je velika, neko će reći da je mala - koja se pojavljuje u Beogradu i nekoliko desetina gradova u Srbiji. Evidentno je da će očekivanja biti izneverena, kao i 5. oktobra, kao i 1996/97 - rekao je Ružić.

 

 

On je kazao da je tada bilo neregularnosti na izborima i dodao je da je SPS odnos prema građanskim protestima devedesetih priznao kao svoju grešku, ali smatra i da tadašnja opozicija, nakon toga, nije ispunila očekivanja građana.

Upitan kakav je stav SPS prema mogućem raspisivanju vanrednih izbora, Ružić kaže da ti izbori ne bi bili vanredni, nego prevremeni, i da je stav socijalista da je uvek bolje da se reformski procesi obave trajanjem punog mandata, ali i da su spremni za izbore ukoliko postoje državni razlozi za to, poput političke stabilnosti ili ekonomskog prosperiteta. 

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija


Kako kaže uveren je da će predsednik Republike i vladajuće SNS, Aleksndar Vučić, doneti "državotvornu odluku" o tome i dodaje da bi izbori bili legitimni i ukoliko bi ih bojkotovale opozicione stranke okupljene u Savezu za Srbiju.

- Šta se u izbornim uslovima promenilo od 2016. godine, pa moraju da ih bojkotuju? Šta se promenilo od tada, osim 180 fabrika, desetine hiljada zaposlenih, autoputeva, fiskalne konsolidacije... I sad je to kao nešto loše - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading