Šešelj protiv sporazuma sa SAD o izručenju: Došlo bi do katastrofalnih posledica!

Autor: Tanjug

Vesti

11.02.2019

12:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocenio je danas da Skupština Srbije ne bi smela da usvoji Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Srbije i SAD o izručenju, jer bi on mogao da ima katastrofalne posledice, a svaka "naknadna kuknjava bi bila uzaludna".

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Vojislav Šešelj

Šešelj je u parlamentu kazao da taj sporazum predviđa izručenje ljudi iz Srbije koje se sumnjiče za krivična dela još od 1901. godine, odnosno da ima retroaktivno značenje što je, prema njegovim rečima, vrsta presedana u pravu. 

Dodao je da je cilj sporazuma "potcenjavanje" Srbije pravosudnim vlastima SAD i da se nije vodilo računa o razlikama izmađu krivičnopravnih sistema dve zemlje.

- Prvo će uslediti zahtev za izručenje ubica braće Bitići, ali ne onih za koje srpski organi utvrde da su počinioci, već one za koje Amerikanci kažu da su osumnjičeni - kazao je Šešelj. 

Prema njegovim rečima, Vašington će se tražiti i izručenje osumnjičenih za paljenje američke ambasade u Beogradu a, kako je dodao na takav zahtev trebalo bi odgovoriti - isporučićemo ih kada SAD kazne odgovorne za bombardovanje kineske ambasade. 

Šešelj je kritikovao to što je na dnevnom redu skupštine objedinjeno 40 tačaka dnevnog reda koji nemaju "veze jedna s drugom" i dodao da parlament "nema demokratski duh".

Odluka o objedinjenoj raspravi doneta je na predlog šefa poslaničke rupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića.

Skupština Srbije počela je danas vanredno zasedanje, a na dnevnom redu naći će se više predloga izmena i dopuna zakona koji se između ostalog tiču i obrazovanja, kuture, izbora sudija, predsednika sudova, nuklearnog istraživanja, avio-saobraćaja, graničnih prelaza, oružja i municije. 

Stranke Saveza za Srbiju i pojedini samostalni poslanici "aktivno" bojkotuju Narodnu skupštinu, što znači da su prisutni u zgradi parlamenta i drže konferencije za medije, ali ne učestvuju u plenumskoj raspravi. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading