Loša vest za Srbiju: Pompeo dolazi da stopira "Turski tok"

Autor:

Vesti

11.02.2019

06:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državni sekretar Majk Pompeo stiže danas u Budimpeštu da zaustavi projekat gasovoda "Turski tok". Njihova glavna meta je da naude Putinu, a sredstvo kojim će se koristiti da to ostvare je brutalan pritisak na mađarskog premijera Viktora Orbana, a kolateralna šteta ukoliko uspeju da realizuju plan biće Srbija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Majk Pompeo

U vrhu američke administracije svoje namere i ne kriju, pa je tokom vikenda visokopozicionirani zvaničnik Stejt departmenta Robert Paladino potvrdio čime će se Pompeo najviše baviti tokom četvorodnevne posete, tokom koje će obići Budimpeštu, Bratislavu, Varšavu, Brisel i Rejkjavik.

- U Mađarskoj ćemo nastaviti da se zalažemo za diversifikaciju energetskih zaliha u centralnoj Evropi. Sekretar će pozvati Mađarsku da se snažnije angažuje oko završetka projekta na ostrvu Krk, za uvoz američkog tečnog prirodnog gasa, kao i gasovoda BRUA, a takođe će odvratiti Mađarsku od davanja podrške "Turskom toku" - bio je jasan ovaj zvaničnik.

Foto: youtube.com/Vlad Tepesblog
Viktor Orban

Mada je prethodnih dana Evropska energetska zajednica dala zeleno svetlo Bugarskoj i Srbiji (uz nekoliko dodatnih uslova koje naša zemlja mora da ispuni) za realizaciju projekta, Amerikanci se s tim očigledno ne mire. Ekonomista Mlađen Kovačević upozorava da je, uz pritisak na Mađarsku, opasno i to što Vašington može i Bugarsku da natera da odustane od "Turskog toka":

- Bugarska je već bila prinuđena da napusti projekat "Južni tok" iako je to bila velika šteta za tu državu. Amerikanci sada dokazuju i Orbanu i Bugarima da će Rusija zloupotrebiti to što će imati monopolski položaj.

RepublikaFoto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Činjenice o projektu gasovoda

* Trasa "Turskog toka" kreće od Rusije, cevi dalje idu po dnu Crnog mora, kopneni deo se nastavlja u Turskoj, pa dalje preko Bugarske, Srbije i Mađarske do čvorišta Baumgarten u Austriji

* Tok gasovoda kroz Srbiju imaće 403 kilometra

- Gasovod će u Srbiju ući u okolini Zaječara, trasa će ići pored Batočine, Smedereva i Beograda prema Horgošu

- Svaki krak "Turskog toka" imaće kapacitet od 15,75 milijardi kubika gasa

Politički analitičar Dragomir Anđelković, međutim, smatra da ovaj plan neće uspeti:

- Čak 90 odsto gasa u naš region stiže iz Rusije. Ako oni ukinu snabdevanje, svi će ostati bez gasa. Ne postoji alternativa za ruski gas jer je tečni gas isuviše skup i ne može se transportovati u dovoljnoj količini. Cela priča oko rušenja tog toka pada u vodu ako Rusi uistinu budu ozbiljni u nameri da isključe sadašnju trasu preko Ukrajine. Zato verujem da ova američka akcija neće dati rezultat.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading