BRANKO RUŽIĆ ZA "DOBRO JUTRO SRBIJO": "Zakon o E-upravi je jasan, obavezuje da elektronskim putem sa svima razmenjuje podatke"!

Autor: Sponzorisani tekst

Vesti

08.02.2019

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dolaziš iz Aleksinca iz kampanje "Budućnost Srbije", to je skup gde su lokalne uprave predstavili pomoć Norveške Srbiji? Oni su najveći donatori iz Evrope?

Foto: Promo foto

- Norveška nije članica EU, to volim da napomenem, ali mi smo sa njima gajili prijateljske odnose oduvek. "Norveška za vas" je projekat koji je procenjen na 3-4,5 miliona eura, ideja je da se iskažu potrebe lokalnih samopurava, pa je predsednik lokalne uprave ukazao na pomoć koju su nam dali. Imamo jedan trogodišnji akcioni plan, za podizanje kadrovskih potencijala . To je jedan priliv u budžet Republike Srbije. Predstavnici lokalnih uprava ukazali su i na potrebe tehničkih dokumentacija - rekao je Branko Ružič za televiziju Hepi.

Mnogo vlasti se promenilo, kako reformisati državu? Kako je učni efikasnijom? Kako smanjiti birokratiju?

- Reforma javne uprave je u fokusu ovih dana, to su tri uredbe od koje su dve već prošle. Po prvi put vezujemo cilj dražvnog organa sa konkretnim radom i učinkom kadrova koji rade u državnom sekoru ili ministarstvu, neće moći po slobodnoj volji da se daju slobodne ocene. To je dobro sa aspekta ostvarenja svih ciljeva ali deluje i motivaciono za držane službenike.

Foto: Promo foto

Svaki čovek nema prijatno iskustvo sa šalterom? Niko ne voli tamo da ode?

- Sam podatak da smo platformu E- uprava za elektronsku razmenu svih podataka međuuprava, rešili smo velike biorokratske probleme. Sad su službenici ljubazniji jer nemaju toliko komunikacije sa ljudima koji satima stoje u redovima. Zakon o E -upravi je jasan, obavezuje da elektronskim putem sa svima razmenjuje podatke. Matične knjige smo preveli u elektronski oblik sa saradnjom MUP-a. Digitalizacija je važan proces. Da nismo tehnološki napredovali kao svet, morali bismo da tražimo stare knjige, sad za dva minuta izvadite Izvod iz matične knjige rođenih. Jednom kada se priloži dokument oni ga i dalje imaju u sistemu. Ono što radimo, pristuno je u prkasi, želimo da sve servise objedinimo na jednom mestu, da postoji taj jedan univerzalni šalter. Napravili smo dosta pozitivnih stvari, reforma se sada oseća. Sa državljanstvom je nekada bio problem sada ne - dodao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. 

- Za godinu i par meseci došli smo do jasne analize potreba svih inspekcija. Došli smo i do podtaka da je prosek starosti inspektora, nažalost, oko 54-55 godina, opremljenost je slaba, brzo ćemo naći analizu po kojoj ćemo uraditi pozitivnu i preventivno delovanje inspektora izmenom i dopunom zakona. Inspektori svode računa o svemu, kako dišete i šta dišete, šta vam jedu deca u vrtiću. Potrudili smo se da oni prevencijom i savetodavnom ulogom imaju mogućnost da upute inspekcijske kadrove na zadatak, ne samo rigidne kazne. Izmenićemo i poboljšati situaciju elektronskoj platformi Inspektor, koju smo takođe preveli, tamo je predstavljeno 4 grana, sve ostale, tačnije još 34, do kraja godine će se naći na platformi i biće jasnih podataka i za inspekciju i za privrednike. Znaćemo tada koliko je ko pravio prekršaje, da li je i koliko je inspekcija posetila rad.

Foto: Promo foto

Propisana je nulta tolerancija na korupciju? Ne mogu sada po sopstvenom ophođenu šta je zakon a šta nije?

- To je ideal kome težimo, da svedemo na minimum mogućnosti da dođe do korputivnih aktivnosti, ali smo svi svesni da korupcije ima ali mora da postoji mehanizam za suzbijanja. Postoje inspektori koji poseduju mehanizme ne sme da prevagne prva strana. Uvek ima pozitivnih ocena kada je suzbijanje korupcije u pitanju. Nije lako ni građanima objasniti koje ministarstvo je nadležno za neki proces. Građanin mora da ima mogućnost da postavi pitanje jer se susreću sa problemima, i žele da reše problem. Poverenje se vraća, ima izdvojenih slučajeva uvek, bolje je nego što je bilo - zaključio je Branko Ružić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading