Hrkalović: Tvinig projekat je prvi korak u pristupanju Srbije Šengenu

Autor: Republika

Vesti

06.02.2019

14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Dijana Hrkalović istakla je danas na otvaranju tvining projekta "Izrada Šengen akcionog plana" u Beogradu, da je on od izuzetnog značaja, jer će pružiti pomoć MUP-u i ostalim institucijama Republike Srbije da ispune neophodne uslove za pristupanje šengenskom području.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Hrkalović danas na otvaranju projekta

- Pristupanje šengenskom području predstavlja jedan od najvećih izazova, a samim tim i jedan od najznačajnijih strateških ciljeva Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u budućem periodu, jer postati deo šengenskog područja predstavlja poslednji korak u potpunoj integraciji u zajednicu evropskih zemalja - rekla je Hrkalović.

Kako je Hrkalović objasnila, za građane Republike Srbije pristupanje šengenskom području ne znači samo lakši prelazak državne granice, već i slobodan protok kapitala, robe i usluga i preduslov za zajedničko evropsko tržište.

- Republika Srbija, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji opredeljena je za proces evropskih integracija i aktivno radi na jačanju institucija i time istovremeno doprinosi učvršćivanju vladavine prava i sigurnosti svih građana - poručila je Dijana Hrkalović.

Ona je kolegama iz Uprave granične policije poželela uspešnu realizaciju projekta, a kolegama iz Litvanije i Mađarske se zahvalila na spremnosti da budu partneri na, kako je rekla, nimalo lakom putu.

Šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Ingve Engstrom rekao je da će ovaj tvining projekat doprineti uspostavljanju mreže eksperata između Srbije i drugih zemalja Evropske unije i da će omogućiti razmenu iskustava i prakse. 

RepublikaFoto: MUP Srbije

- Čestitam svima koji su uključeni u ovaj projekat na njihovoj posvećenosti. Želim im uspeh u ovom zajedničkom poduhvatu i nadam se da ćemo svi biti ponosni na njegove rezultate - poručio je Engstrom.

Ambasadorka Litvanije u Srbiji Rasa Kairiene je istakla zadovoljstvo zbog saradnje na projektu i smatra da će to produbiti međusobnu saradnju, partnerstvo i poverenje dveju zemalja. 

- Na osnovu našeg iskustva, mogu reći da ovakvi projekti imaju veliku vrednost za zemlje koje se pripremaju za članstvo u Evropskoj uniji. Želim vam uspeh i nadam se da će iskustva Litvanije biti od velike koristi za vaš napredak - poručila je ambasadorka Kairiene.

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter istakao je da postoji dobra saradnja naših zemalja u svim oblastima, uključujući i saradnju ministarstava unutrašnjih poslova. 

RepublikaFoto: MUP Srbije

On je podsetio na otvaranje tri nova granična prelaza u poslednjih nekoliko godina na našoj zajedničkoj granici što omogućava još bolju saradnju.

Ambasador Pinter je rekao da Mađarska želi da vidi Srbiju što pre kao člana Evropske unije i da će ovaj projekat tome doprineti.

Opšti cilj projekta vrednog 1,5 miliona evra je da pomogne institucijama Republike Srbije, posebno Ministarstvu unutrašnjih poslova, u pripremi za pristupanje Evropskoj uniji kroz podršku da se ispune kriterijumi iz Poglavlja 24. Poseban cilj je da pomogne Vladi Republike Srbije da ispuni pravne, tehničke, administrativne i institucionalne kriterijume Šengenskog sporazuma.

Ugovorno telo nadležno za finansiranje, ugovaranje, plaćanje i nadzor nad sprovođenjem ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Partneri Ministarstvu unutrašnjih poslova na ovom projektu su Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Litvanije, Služba za zaštitu državne granice Litvanije, Policijska uprava Litvanije i Sedište nacionalne policije Mađarske.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading