Putin pobedio Amere! Srbiji 100 miliona evra profita od najvažnijeg strateškog projekta u poslednjih 30 godina

Autor:

Vesti

02.02.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zeleno svetlo od Evropske energetske zajednice za izgradnju "Turskog toka" Srbiji bi donelo preko 100 miliona evra profita godišnje. Ovaj strateški projekat Rusije, koji ima za cilj da već od 2022. godine obustavi tranzit gasa kroz Ukrajinu, gde Rusi imaju mnogo problema, za naše građane značio bi energetsku stabilnost i dobijanje najkvalitetnijeg i, u isto vreme, najjeftinijeg gasa.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladimir Putin sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu

Mišljenje Energetske zajednice nije formalno obavezujuće, što znači da Srbija bez obzira na ishod može da nastavi sa sprovođenjem projekta, a imamo i čvrste garancije Vladimira Putina da će ruske banke uskočiti ako bude poteškoća.

- Ovo je velika pobeda Putina, koji je odoleo pritiscima Amerike da se zaustavi gasovod. Ne treba zaboraviti da je tome doprinela odluka Bugarske, čiji je operator za tranzit gasa "Bulgartransgas" u četvrtak doneo konačnu odluku o investiranju 1,5 milijardi evra u taj projekat - podsećaju izvori Srpskog telegrafa.

RUSKI KAPITAL

Ruska energetska kompanija "Gasprom" odredila je rutu gasovoda "Turski tok", koji će prolaziti kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Slovačku, a prve količine gasa građani će moći da koriste već početkom 2020. godine. O strateškom značaju projekta "Turski tok" te ulozi Srbije na toj trasi govorio je i sam šef Kremlja Vladimir Putin tokom posete Beogradu 17. januara, kada je rekao da će Moskva uložiti neophodne resurse u iznosu od oko 1,4 milijarde dolara.

- Mi praktično pripremamo taj posao, u stvari ga počinjemo, ali na kraju krajeva, sve zavisi od drugih zemalja, između ostalog, zemalja EU - izjavio je Putin.

Vučić: Srbija hoće najjeftiniji i najbolji gas, a to je ruski

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da "Srbija hoće najjeftiniji i najbolji gas, a to je ruski".

- Za Srbiju je to od izuzetnog značaja. Znam da su Nemci sve što je bilo do njih već izgradili po pitanju "Severnog toka". Već je oko 500 kilometara izgrađeno pod vodom. I mi kao i drugi imamo pravo da dobijemo gas. Nudili su drugi tečni gas, ali duplo skuplje. Mi da plaćamo dvostruko više cene nemamo i ne možemo - podvukao je Vučić.

VELIKA KORIST

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović složio se da je ovaj projekat od nacionalnog interesa te poručio da bi radovi trebalo da budu završeni krajem 2019, što je pre nekoliko dana potvrdio i šef "Gasproma" Aleksej Miler.

MOJ STAV
Aleksandar Antić, ministar energetike

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Antić

Sve aktivnosti u skladu sa mapom puta koji smo s "Gaspromom" potpisali 2017. realizujemo, tako da sam uveren da smo vrlo blizu te deonice

Ekonomista Mlađen Kovačević za Srpski telegraf kaže da će Srbija od "Turskog toka" imati velike koristi.

- Prvo što će energetska situacija biti izvesnija, sigurnija i "Banatski dvor" će povećati kapacitete. Jako je važno što će on dalje ići prema Mađarskoj, Austriji i verovatno BiH, pa ćemo moći da naplaćujemo taj prolaz gasa ka tim zemljama. Nije to za potcenjivanje - zaključuje Kovačević.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Zara

02.02.2019 19:25

Cestitam!

BRUNO

02.02.2019 21:58

Sve pohvale.