Tači se šlihta Trampu: Završiću posao sa Srbijom, pa da posetite Kosovo

Autor: Tanjug

Vesti

29.01.2019

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, u pismu američkom predsedniku Donaldu Trampu, izrazio spremnost za kompromisni dogovor u dijalogu sa Beogradom i pozvao ga da poseti Kosovo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Kako prenose prištinski mediji, u pismu koje je Trampu uputio ranije ovog meseca, Tači je obećao da će "završiti posao" i pozvati građane da, kako je to šef SAD tražio, "govore jednim glasom" tokom dijaloga i uzdržati se od akcija koje bi iskomplikovale aktuelnu situaciju.

Prištinska Koha piše da je Tači uverio Trampa da je "voljan da napravi neophodne kompromise u cilju postizanja sveobuhvatnog i pravno obaezujućem sporazuma, koji bi, kako se navodi, uključivao sva otvorena pitanja i okončao sukob sa Beogradom koji traje duže od jednog veka.

Pozivajući se na razgovor koji su imali u Parizu, tokom obeležavanja veka od kraja Prvog svetskog rata, Tači je naveo da je saglasan sa Trampom da je blizu rešenje svih otvorenih pitanja Beograda i Prištine.

- Postignuti sporazum neće biti privremeni mir ili zamrznuti konflikt. Mi pokušavamo da izađemo iz ovog kruga i postignemo konačni sporazum o uzajamnom priznanju, odricanju od sukoba i članstvu Kosova u UN - naveo je Tači.

Ocenio je da je reč o istorskom postignuću, koje zahteva maksimalnu angažovanost "obeju strana".


Istovremeno, Tači je izrazio oduševljenje zbog mogućnosti da, kako kaže, sarađuje sa Trampom i mnogim zajedničkim prijateljima u Sjedinjenim Državama a povodom, kako je naveo, ove diplomatske inicijative.

- I, kao što ste sa velikodušnošću predložili, nema boljeg načina da proslavimo naš uspeh nego da vam se pridružimo u Beloj kući gde se mir i istorija stvaraju zajedno - naveo je Tači, koji je pozvao Trampa da poseti Kosovo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading