Ambasador Aleksandar Ristić predao akreditivna pisma predsednici Etiopije

Autor: Republika

Vesti

26.01.2019

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Aleksandar Ristić predao je 24. januara 2019. godine akreditivna pisma predsednici Savezne Demokratske Republike Etiopije Sahlevork Zevde.

Foto: Privatna arhiva

Na ceremoniji u Nacionalnoj palati, nekadašnjoj carskoj rezidenciji i kancelariji Hajla Selasija, ambasador Ristić pojavio se u srpskoj, šumadijskoj narodnoj nošnji.

Foto: Privatna arhiva

Diplomatski protokol u svim državama sveta predviđa da ambasador na svečanosti predaje akreditiva, jednoj od najformalnijih diplomatskoh aktivnosti, može biti odeven u tamno odelo (ili kostim, za dame), diplomatsku uniformu ili nacionalnu nošnju. Domaćini i šefica etiopske države sa simpatijama su gledali na odevnu kombinaciju srpskog ambasadora, posebno jer takav izbor odeće nije uobičajen za evropske diplomate, ali je veoma čest kada su u pitanju predstavnici afričkih ili azijskih država.

Foto: Privatna arhiva

U razgovoru koji je usledio, Sahlevork Zevde, prva žena predsednik u istoriji Etiopije, istakla je da se o istorijatu prijateljstva Srbije i njene zemlje može pričati satima. Sagovornici su se saglasili da na čvrstim temeljima bratstva dva naroda treba nastaviti izgradnju savremenih veza Srbije i Etiopije. Ambasador Ristić karijerni je diplomata, koji se duže od decenije bavi pitanjima vezanim za afrički kontinent. Prva diplomatska služba bila mu je upravo u Adis Abebi, a radio je i u našim ambasadama u Damasku i Bejrutu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading