NA METI POVERENIKA: VuIinu traže izveštaj o imovini i prihodima

Autor: Tanjug

Vesti

18.08.2017

10:00 >> 09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo je rešenje kojim je naložio Agenciji za borbu protiv korupcije da novinarki KRIK-a dostavi kopiju izveštaja koji je Agencija dostavila Tužilaštvu za organizovani kriminal o imovini i prihodima ministra odbrane Aleksandra Vulina.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Na meti Poverenika: Aleksandar Vulin

Kako piše u saopštenju Poverenika, prethodno je Agencija odbila zahtev tražioca informacija s obrazloženjem da se u pratećoj dokumentaciji nalaze podaci koje je Uprava za sprečavanje pranja novca označila kao tajnu.

Navodi se da je tražilac informacije protiv rešenja Agencije podneo žalbu Povereniku navodeći, pored ostalog, da je tražena kopija izveštaja, a ne i kopija prateće dokumentacije, a da čak i ako izveštaj sadrži poverljive ili lične podatke, Agencija može da ih zaštiti, a poverenik je našao da je žalba osnovana, piše u saopštenju.

Kako ističu, treba imati u vidu da se u konkretnom slučaju radi o informacijama u vezi sa visokim državnim funkcionerom u pogledu kojih nesumnjivo postoji opravdan pojačan interes javnosti.

- Poverenik ocenjuje kao neprihvatljivo postupanje Agencije koja, ignorišući izričitu zakonsku odredbu člana 26. stav 2. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ni nakon ponovljenog zahteva ni Povereniku nije dostavila traženi izveštaj. Reč je o postupku koji, nezavisno od motiva, objektivno predstavlja pokušaj opstruiranja ovlašćenja Poverenika - navodi se u saopštenju Poverenika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading