Ovo su velike izmene koje će pretrpeti Krivični zakon

Autor: Blic, Republika

Vesti

25.01.2019

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakon "tri udarca", koji se odnosi na one koji su najmanje triput počinili nasilna krivična dela, jedan je od zakona čije će uvođenje razmatrati radna grupa za izmene i dopune Krivičnog zakona.

RepublikaFoto: pixabay.com

Radna grupa koju je ministarka pravde Nela Kuburović formirala poslednjeg dana minule godine juče je imala prvi sastanak. Eminentni stručnjaci iz pravosuđa, kako saznaje "Blic", na uvodnom sastanku upoznali su se sa temama koje će u narednom periodu obrađivati, a koje će se odnositi na izmene i dopune Krivičnog zakona, odnosno na pooštravanje srpske kaznene politike.

Prema našim saznanjima, pored uvođenja doživotnog zatvora za ubice dece, članovi radne grupe u narednom periodu baviće se i pooštravanjem sankcija za krivična dela sa elementima nasilja, ali i dilere droge.

Radna grupa obuhvatiće i razmatranje zakona koji će oštrije kažnjavati povratnike, poznatijeg kao zakon "tri udarca".

TEME RASPRAVE RADNE GRUPE

 

1. Doživotni zatvor za ubice dece

Udarna tema radne grupe je inicijativa Fondacije "Tijana Jurić" i redakcije "Blica" da se u Krivični zakon uvede ova sankcija. Prva radna verzija ovog zakona biće predstavljena stručnjacima već u narednih 10 dana.

2. Pooštravanje kazni za nasilnike i dilere

O izmeni kaznene politike govorio je sredinom januara predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je najavio da će kazne biti oštrije između ostalog za krivična dela nasilničkog ponašanja i silovanja, pedofiliju i trgovinu oružjem i narkoticima.

3. "Tri udarca"

Inicijativa za ovaj zakon potekla je od ministra policije Nebojše Stefanovića, koji je objasnio da je suština predloga da svako ko ponovi neko krivično delo sa elementima nasilja bude oštrije kažnjavan, a ukoliko to učini tri puta, onda kazna mora biti drakonska.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading